Categorieën: Nieuws

Stadjer (53) blijft achter slot en grendel voor betrokkenheid bij criminele drugsorganisatie

Een 53-jarige man uit Groningen moet, samen met twee andere verdachten, de komende maanden in voorarrest blijven. Hij is één van de hoofdverdachten in de zaak rond een aantal drugslabs in Groningen en Drenthe.

Dat meldt RTV Noord dinsdagmiddag. De advocaten van het drietal pleitten voor vrijlating, omdat ze vinden dat hun rol een stuk kleiner is in de zaak dan gedacht. Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over en stelt dat de kans groot is dat ze weer zullen beginnen met criminele activiteiten als ze vrij worden gelaten. De rechter ging mee in die redenering en besloot hun voorlopige hechtenis te verlengen tot een volgende pro-formazitting. De zaak wordt waarschijnlijk in maart volgend jaar inhoudelijk behandeld.

De Stadjer wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, die betrokken was bij het opzetten van meerdere drugslabs. Ook worden hij en de twee anderen verdacht van de handel in grote hoeveelheden hard- en softdrugs en het verhandelen van professioneel vuurwerk.

Naast de Stadjer worden een 31-jarige man uit Surhuisterveen en een 26-jarige man uit de gemeente Eemsdelta verdacht van betrokkenheid. De Stadjer is één van de hoofdverdachten in de zaak. Een vierde persoon, een 66-jarige man uit de gemeente Eemsdelta, mag zijn proces al enige tijd in vrijheid afwachten.

De twee mannen uit de gemeente Eemsdelta wordt betrokkenheid verweten bij een door de politie opgerolde cocaïnewasserij in de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 november 2022 in Nieuw-Beerta. Op basis van informatie uit dit onderzoek zijn meerdere personen in beeld gekomen die betrokken zouden zijn. Door verder politiewerk kwam ook een drugslab in Hellum (Friesland) in beeld. Gedurende het onderzoek kwam men erachter dat de verdachten zich ook met andere criminele activiteiten bezighielden. Zo werden in 2023 een partij hennep en zo’n 1700 kg professioneel vuurwerk onderschept.

Op 10 oktober vorig jaar vonden agenten ook een drugslab in aanbouw in Bovensmilde. Op dezelfde dag heeft de politie ook invallen gedaan in diverse woningen, bedrijfspanden en garageboxen in onder meer de stad Groningen, Veendam en Surhuisterveen. Bij deze invallen werden (chemicaliën voor de productie van) drugs, contant geld, wapens (zoals pepperspray, ploertendoders, luchtdruk- en CO2-pistolen), vuurwerk, lachgas en softdrugs gevonden. Op deze dag zijn de vier verdachten aangehouden.

Tom Veenstra

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

24 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

1 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

4 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

6 uur geleden