Straatje erbij-plan levert minder huizen op dan gedacht, maar is wel effectief in Groningen

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Het plan om bij steden en dorpen een “straatje erbij” te bouwen, levert volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) veel minder woningen op dan gehoopt. Groningen is één van de weinige provincies waar het plan wel enigszins effectief kan zijn om een bijdrage te leveren aan de oplossing voor het woningtekort.

In de provincie Groningen moeten tussen nu en 2030 bijna dertigduizend nieuwe woningen worden gebouwd. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kwam twee jaar terug met een plan om in elk dorp en elke stad een straat bij te bouwen. De onderzoekers dachten dat het idee ongeveer een derde van de benodigde miljoen woningen zou kunnen opleveren.

Maar uit een nieuwe studie van het PBL blijkt dat veel te optimistisch gedacht. De onderzoekers van het PBL denken dat het plan nog geen tien procent van de benodigde woningen kan opleveren. Maar in Zeeland, Friesland, Drenthe en Groningen heeft een extra straatje erbij bouwen wel zin. In Groningen zou het ongeveer een kwart van de benodigde dertigduizend woningen kunnen opleveren, wat neerkomt op ruim 7.800 huizen.

De onderzoekers maken wel een kanttekening. De oplossing is vooral geschikt voor dunbevolkte provincies als Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland. Maarde grootste vraag naar woningen bevindt zich in andere regio’s.