WW toegenomen vanwege ontslagpiek in onderwijs

nieuws
Foto: flickr.com/photos/tifwarmowski/

In augustus nam in Groningen het aantal mensen in de WW toe. Vooral onder leraren was sprake van een flinke toename van het aantal uitkeringen.

Het beëindigen van tijdelijke contracten zorgt jaarlijks rond de zomervakantie voor een korte opleving van het aantal WW-uitkeringen in het onderwijs. De sector blijft echter kampen met personeelstekorten. Er waren de afgelopen jaren steeds minder leerkrachten in de WW om de vacatures in te vullen.

Eind augustus ontvingen 5.662 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is een toename van 5,8 procent. De toename betekent slechts een tijdelijke opleving van de WW. De ervaring leert dat het merendeel van de docenten in de maanden na de schoolvakanties een nieuwe aanstelling krijgt en niet langer gebruik hoeft te maken van een WW-uitkering.

Toch blijft er sprake van een tekort: eind juni stonden in de provincie Groningen zo’n 350 vacatures open voor onderwijzend personeel. Die tekorten lijken niet snel kleiner te worden. Nu daalt het aantal leerlingen nog, maar daar gaat vanaf 2028 verandering in komen, want dan zal het aantal schoolgaande kinderen op basisscholen weer stijgen, een paar jaar later gevolgd door middelbare scholieren. Dit zet extra druk op de vraag naar leraren.

Volgens het UWV zijn er grofweg drie oplossingen: Het opleiden van zij-instromers, het aanpakken van de werkdruk onder (startende) leraren en het inzetten van onderwijsassistenten die leraren kunnen ontlasten.