‘Beheer openbare ruimte moet groener, klimaatvriendelijker en passend zijn voor de omgeving’

nieuws
Foto Andor Heij: Grote Markt, Stadhuis Fontein

Ziet het er netjes uit? Tot nu toe was dat het belangrijkste criterium voor het beheer en onderhoud van de gemeente Groningen. Maar met het oog op klimaatverandering moet dat anders, vindt het gemeentebestuur. Daarom wil het college vanaf volgend jaar een ‘groene, biodiverse openbare ruimte, die meegroeit met het veranderende klimaat’ als leidraad hanteren binnen de afdeling Stadsbeheer.

In de nieuwe ‘beheerstrategie’, die de gemeente vanaf volgend jaar wil invoeren, ligt de nadruk op het bijdragen aan maatschappelijke doelen zoals klimaatbestendigheid en biodiversiteit. Ook wil Stadsbeheer zoveel mogelijk werken zonder uitstoot van broeikasgassen en meer materialen hergebruiken.

Daarnaast wil het college dat het beheer van de openbare ruimte beter aansluit bij de wijken en gebieden in de gemeente. Dit betekent bijvoorbeeld dat, wanneer iets vervangen of vernieuwd moet worden in een straat of wijk, de gemeente eerst zal bekijken of de aanpassing past bij wat er nodig is op die specifieke plek.

De plannen van de gemeente zijn momenteel nog in conceptfase. Voor de ontwikkeling van de nieuwe strategie heeft de gemeente al input verzameld van meer dan 5000 inwoners en verschillende organisaties. In maart 2025 wordt de definitieve versie aan de gemeenteraad voorgelegd, die er dan een besluit over zal nemen. Het college heeft er, voor de komende twee jaar, alvast geld voor opzij gezet om de nieuwe manier van werken in te voeren.