Ziet het er netjes uit? Tot nu toe was dat het belangrijkste criterium voor het beheer en onderhoud van de gemeente Groningen. Maar met het oog op klimaatverandering moet dat anders, vindt het gemeentebestuur. Daarom wil het college vanaf volgend jaar een ‘groene, biodiverse openbare ruimte, die meegroeit met het veranderende klimaat’ als leidraad hanteren binnen de afdeling Stadsbeheer.
In de nieuwe ‘beheerstrategie’, die de gemeente vanaf volgend jaar wil invoeren, ligt de nadruk op het bijdragen aan maatschappelijke doelen zoals klimaatbestendigheid en biodiversiteit. Ook wil Stadsbeheer zoveel mogelijk werken zonder uitstoot van broeikasgassen en meer materialen hergebruiken.
Daarnaast wil het college dat het beheer van de openbare ruimte beter aansluit bij de wijken en gebieden in de gemeente. Dit betekent bijvoorbeeld dat, wanneer iets vervangen of vernieuwd moet worden in een straat of wijk, de gemeente eerst zal bekijken of de aanpassing past bij wat er nodig is op die specifieke plek.
De plannen van de gemeente zijn momenteel nog in conceptfase. Voor de ontwikkeling van de nieuwe strategie heeft de gemeente al input verzameld van meer dan 5000 inwoners en verschillende organisaties. In maart 2025 wordt de definitieve versie aan de gemeenteraad voorgelegd, die er dan een besluit over zal nemen. Het college heeft er, voor de komende twee jaar, alvast geld voor opzij gezet om de nieuwe manier van werken in te voeren.
Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…
Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…
Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…
Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…
FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…
"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…