Categorieën: OOG Ochtendshow

Boekenliefhebbers delen hun passie aan de Boekentafel van Godert Walter

De gemiddelde Nederlander leest volgens Stichting Lezen zo’n 12 boeken per jaar, maar voor de echte boekenliefhebbers ligt dit aantal een stuk hoger. Dit geldt zeker voor een aantal vaste klanten van boekhandel Godert Walter, die wekelijks op zaterdagochtend samenkomen om de boeken te bespreken die zij die week hebben gelezen.

Anne Bergsma, voorzitter van de Boekentafel, was onlangs te gast in de OOG Ochtendshow om meer te vertellen over deze bijzondere leesclub van Godert Walter.

OOG Ochtendshow 16-10-2024 De Boekentafel

Ontstaan van de Boekentafel

De Boekentafel ontstond toen Anne Bergsma samen met een andere vaste klant in de boekhandel aan tafel ging zitten om de boeken die ze hadden gelezen met elkaar te bespreken. De eigenaar van de boekhandel merkte dit op en stelde voor om van deze gesprekken vast te leggen. Sindsdien schuiven elke zaterdagochtend verschillende vaste klanten aan bij Bergsma, inmiddels benoemd tot voorzitter van de groep, om gezamenlijk het boek van die week te bespreken.

 

De Opzet van de Boekentafel

Er is geen vast format bij de Boekentafel. Voorzitter Bergsma leidt weliswaar het gesprek, maar wat er precies besproken wordt, hangt elke week af van de deelnemers. Aan het einde van de discussie wordt er op speelse wijze een “klap” op het gesprek gegeven, waarmee de sessie wordt afgesloten. Elke week brengt een aantal vaste klanten, steeds in wisselende samenstelling, een zelfgekozen boek mee om te bespreken.

Deelnemen aan de Boekentafel is voor iedereen mogelijk; het enige wat je nodig hebt, is enthousiasme voor boeken. De groep heeft al veel bijzondere boeken besproken. Zo vielen de boeken van schrijver Anjet Daanje in de smaak, terwijl het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman leidde tot een van de meest verhitte discussies. Dit soort levendige gesprekken zijn wat de Boekentafel zo boeiend maakt. Wanneer de discussies te fel oplaaien, treedt vaste gast Hans, ook wel ‘de dominee’ genoemd, op als bemiddelaar om de rust te herstellen.

 

Boekhandel Godert Walter

Boekhandel Godert Walter werd opgericht in 1935 en in 1942 overgenomen door Godert Walter, wiens naam de winkel sindsdien draagt. De boekhandel viert binnenkort zijn 82-jarige bestaan en heeft in de loop der jaren verschillende eigenaren gekend. Toch wordt de winkel nog vaak geassocieerd met de naam Godert Walter, wat aangeeft hoe sterk de naam verbonden is met de geschiedenis van de boekhandel.

De vaste gasten van de Boekentafel zijn al jaren trouwe klanten van de boekhandel. Volgens Bergsma is de Boekentafel onlosmakelijk verbonden met Godert Walter en zijn huidige eigenaar. De ruimte die de boekhandel biedt aan Bergsma en de groep om wekelijks samen te komen, wordt als bijzonder waardevol ervaren. Het is een unieke plek waar boekenliefhebbers niet alleen boeken kopen, maar ook samenkomen om hun leeservaringen te delen.

 

Meer informatie

Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de Boekentafel, zijn de bijeenkomsten te bekijken en te beluisteren op de website van boekhandel Godert Walter. Hier vind je ook een overzicht van de boeken die tijdens de sessies zijn besproken en aanbevolen.

 

De OOG-Ochtendshow is een vrolijke radioshow vol lokaal nieuws, de beste muziek en het laatste weerbericht. Iedere werkdag te beluisteren van 07:00 tot 09:00 uur op OOG Radio. Hier vind je alle interviews van de OOG Ochtendshow.

Tonnis Veenland

Recente berichten

Brommers en snorfietsen vanaf 1 januari niet meer welkom op Grote Markt

Brommers en snorfietsen zijn vanaf 1 januari niet meer welkom op de Grote Markt. Deze…

1 uur geleden

Groningen heeft komende jaren genoeg geld om bijstandsuitkeringen te betalen

De gemeente Groningen heeft, in tegenstelling tot de afgelopen vijf jaar, in 2025 en daarna…

2 uur geleden

Nieuwe speelnatuur Onlanderij geopend

Op de Onlanderij, aan de rand van het natuurgebied De Onlanden, is woensdag een nieuwe…

2 uur geleden

Welke drugs gebruiken Groningers en hoeveel? Gemeente noemt resultaten ‘zorgelijk’

Het drugsgebruik in Groningen in 2024 is weinig veranderd ten opzichte van twee jaar geleden.…

2 uur geleden

Groningen lijdt strop van 6,2 miljoen na stopzetting mislukt ICT-project

De gemeente Groningen lijdt een schadepost van 6,2 miljoen euro door een falend ICT-systeem voor…

3 uur geleden

Kinderziektes in matrixborden maken werkzaamheden A7 onmogelijk: “Zestig man stond klaar”

De werkzaamheden op de A7 tussen de stad en Hoogkerk konden afgelopen weekend niet doorgaan…

4 uur geleden