Buurtinitiatief ‘Elektrische Auto’ uit Haren beste van Nederland

nieuws
Foto: Duurzaam Haren / EasyDriving

Haren is in de prijzen gevallen bij de deelawards van Natuur & Milieu en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Buurtinitiatief Elektrische Auto is verkozen tot beste buurtinitiatief van Nederland. 

Het initiatief is opgezet in 2023. Bewoners Menno Visser, Matthias Heinemann en Rick van der Velde zagen veel stilstaande auto’s en kwamen met het idee om deelauto’s in de wijk te plaatsen.

Minder auto’s op de straat 

Door een auto met andere gebruikers te delen, wordt de auto vaker gebruikt. Daarnaast betekent zo’n deelauto voor sommige gebruikers dat een eigen auto niet nodig is. Daardoor kan parkeerdruk afnemen, volgens de plannenmakers. Met minder auto’s op de straat komt er meer ruimte voor andere zaken, zoals spelende kinderen of groen.

Vorig jaar zijn vanuit het initiatief drie elektrische auto’s in Haren geplaatst die worden gedeeld door een besloten groep bewoners. Zij hebben geen vaste lasten aan de auto’s, waardoor rijden een stuk goedkoper is.

De auto’s kunnen ieder moment van de dag gebruikt worden, als er eentje beschikbaar is uiteraard. Het reserveren, openmaken en rijden van de auto’s wordt geregeld via een App, waar nieuwe gebruikers zich ook kunnen aanmelden.

‘Uniek initiatief’

De jury van de deelawards noemt het initiatief uniek, omdat “ze niet vanuit een stedelijke omgeving opereren. De deelauto’s staan gewoon bij de mensen op de oprit.” Daarnaast geeft de buurt in Haren aan dat het initiatief succesvol is: door de komst van de deelauto zijn negen eigen auto’s weggedaan. De organisatoren geven ook voorlichting over de deelauto’s aan andere buurten.