Kledingbank De Zeecontainer aan de Pop Dijkemaweg bestaat inmiddels ruim acht jaar. Volgens Natascha Snoek is het dit jaar drukker dan ooit. Er is dan ook een grote behoefte aan kleding, maar in deze tijd van het jaar is men ook op zoek naar speelgoed.
Hoi Natascha! De herfst is begonnen en de winter staat voor de deur. Dat is een goed moment om de vraag voor te leggen hoe het gaat. Hoe gaat het met De Zeecontainer?
“Wat we zien is dat de belangstelling voor De Zeecontainer toeneemt. Op zich is het natuurlijk goed nieuws dat mensen ons weten te vinden en ook van de mogelijkheden die wij bieden gebruik maken. Maar in een ideale wereld zou een stichting als De Zeecontainer niet nodig moeten zijn. De toename zien we overigens spectrum breed. Nederlandstaligen, maar de laatste tijd zien we ook een toename van het aantal Oekraïners en mensen die opvang genieten via het COA.”
Je bent in 2016 begonnen met De Zeecontainer. Wat is het precies?
“Wij zijn een stichting die kleding inzamelt en deze kosteloos beschikbaar stelt wanneer je in de stad Groningen woont en een minimaal inkomen hebt. Daarnaast kunnen mensen die zich bij ons hebben aangemeld ook schoenen, speelgoed en klein huishoudelijke spullen krijgen. Sinds enige tijd hebben wij zelfs een bruidshoek waar mensen bruidskleding kunnen lenen voor de grote dag. Mensen die bij ons geregistreerd staan mogen per bezoek dat meenemen wat ze nodig hebben. Het is niet beperkt tot een slechts een setje kleding per keer.”
Ik hoor je zeggen dat de belangstelling dus toeneemt. Over welke aantallen hebben we het dan?
“Op dit moment zijn er 4.400 gezinnen bij ons ingeschreven. En het gaat om 2.700 kinderen.”
Dat zijn hele forse aantallen …
“Absoluut. Acht jaar geleden ben ik begonnen met tien, twintig, dertig klanten. De afgelopen jaren neemt het alleen maar verder toe. En dat is niet gek. Kijk maar om je heen. Alles wordt duurder. Waar je voorheen een brood kocht voor negentig eurocent ben je nu al minimaal 1,30 euro kwijt. En dat kun je doortrekken op zo ongeveer alles. Het leven wordt duurder en daardoor nemen de problemen toe. Afgelopen week werd ik bijvoorbeeld gebeld door een brugfunctionaris. Deze functionaris legt verbinding tussen een gezin en bijvoorbeeld een stichting of instantie die hulp biedt. Hij vertelde dat hij een dame had met kinderen die bijna op straat stonden. Of ik ook hulp kon bieden. Ik ben geen superman, hoewel dat soms wel zo lijkt. Op zulke momenten probeer je te doen wat je kunt.”
Wat doet dat met jou als persoon?
“Ik maak me zorgen. Over nu, maar ook over de toekomst. We komen op dit moment situaties tegen van volwassenen die het lukt om uit de schuldsanering te komen. Maar tegelijkertijd er ook net weer zo hard in vliegen. Enerzijds heeft het met geld van het ministerie te maken. Er wordt bezuinigd waardoor het moeilijker wordt om hulp te krijgen om uit dat rode gebied te blijven. En anderzijds. Weet je. Afgelopen week hadden we een actie van Giro 555 voor de situatie in het Midden-Oosten. Maar in ons eigen land zijn de problemen zo groot. Er is woningnood en mensen dreigen vanwege financiële nood op straat te komen. Is het niet beter om de situatie eerst hier op de rit te krijgen? Daarna kunnen we wellicht miljoenen naar het buitenland sturen.”
Wat heb je op dit moment nodig?
“Wij hebben altijd kleding nodig. Dus mocht je thuis goede kleding hebben liggen, dat niet kapot is, dan kun je dit aan ons schenken. Voor je beeld: als er tien truien binnenkomen, dan vliegen er tegelijkertijd twintig uit. Daarnaast is ook beddengoed welkom en dekens en kussens. Maar alleen als het in goede staat is. We kunnen niks met beschadigd, kapot of onherstelbaar textiel.”
Dit gesprek voeren we niet voor niets op dit moment van het jaar. Behalve dat de winter voor de deur staat, naderen ook de feestdagen …
“Daar richten wij ons ook op. We hebben weer een Sinterklaasactie. We vinden het heel belangrijk om kinderen iets te kunnen geven. Stel je voor dat een klasgenootje op de basisschool vertelt dat hij allerlei mooie cadeaus heeft gekregen van de Goedheiligman. Maar het andere kind heeft niks gekregen omdat de ouders zich dat niet kunnen veroorloven. Dat is toch vreselijk? Daarom vragen we aan mensen om iets moois te kopen, dit aan ons te schenken, zodat wij de kinderen kunnen verblijden.”
Dus ik kan naar een speelgoedwinkel gaan om iets leuks te kopen?
“Klopt. We hebben niet een lijst waar je uit moet kiezen. De enige voorwaarde is dat het om nieuw speelgoed gaat dat geschikt moet zijn voor kinderen tot en met tien jaar. Dit speelgoed stallen we hier uit waarbij kinderen de mogelijkheid krijgen om zelf iets uit te zoeken. Een onderdeel zal dan ook een fruitkraam zijn waar de kinderen een lekkere appel of sinaasappel kunnen krijgen. Hopelijk kunnen we hiermee de kinderen een onvergetelijk Sinterklaasfeest bezorgen. Dit Sinterklaasfeest vindt plaats op 22 november en is voor die mensen die zich aangemeld hebben.”
Vanwege de herfstvakantie is kledingbank De Zeecontainer deze week gesloten. De locatie is te vinden aan de Pop Dijkemaweg 31A. Na de herfstvakantie is men geopend op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur. Op zaterdag zijn de deuren van 09.00 tot 12.00 uur geopend. Op deze momenten kan er ook kleding of speelgoed ingebracht worden.