Essentaksterfte grijpt om zich heen, 213 bomen in gemeente moeten gekapt worden

nieuws
Een es met essentaksterfte. Foto: Lamiot - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60761407

Op diverse locaties in de gemeente zullen de komende periode in totaal 213 essen gekapt worden. De bomen kampen met essentaksterfte.

Een groot deel van de bomen is te vinden aan de Wolddijk, in het Stadspark, aan de Hoofdweg richting Harkstede, in verschillende straten in Beijum en Lewenborg en aan de Thesingerweg. De vergunning voor het kappen van de bomen is afgelopen week aangevraagd en moet nog verleend worden. De afgelopen periode is er onderzoek gedaan naar alle essen in de gemeente. Daaruit blijkt dat een groot aantal ziek is. Bij het merendeel van de bomen is er ook een dusdanig gevaar dat het verstandig is om de bomen binnen drie tot zes maanden te vellen.

Essentaksterfte
Eerder waarschuwde Staatsbosbeheer al dat de es dreigt te verdwijnen uit het Nederlandse landschap. In een hoog tempo grijpt essentaksterfte om zich heen. Dit is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. De ziekte wordt veroorzaakt door de uit Azië afkomstige schimmel Hymenoscyphus fraxineus. Behalve in Nederland heeft deze schimmel zich ook verspreid door andere Noordwest Europese landen.