FC Groningen doet zichzelf in eigen huis tekort tegen FC Utrecht

sport
Foto: Daniel Theelen

FC Groningen verloor zondagmiddag met 0-1 van FC Utrecht. De Groningers speelden zeker niet slecht tegen de nummer twee van de Eredivisie, maar gingen niet goed om met hun kansen. De Groningers hadden meer verdiend.

Trainer Dick Lukkien zorgde voor een verrassing in zijn basisopstelling. Doelman Etienne Vaessen en aanvoerder Leandro Bacuna kwamen te laat op de club en moesten daarom op de bank plaatsnemen. Hidde Jurjus en Finn Stam vervingen hen.

Eerste helft
De thuisploeg begon sterk en zette FC Utrecht onder druk op hun eigen helft. Vooral vanaf de linkerkant was FC Groningen gevaarlijk, met Jorg Schreuders en Wouter Prins die meerdere keren voor dreiging zorgden. Toch waren het de bezoekers die na twintig minuten op voorsprong kwamen. De Franse huurling Yoann Cathline dribbelde naar binnen en schoot prachtig binnen, via de binnenkant van de paal belandde de bal achter Jurjus: 0-1.

FC Groningen liet zich niet uit het veld slaan en bleef kansen creëren. Het ontbrak echter steeds aan een goede eindpass of een scherp schot. Romano Postema en Schreuders kregen de bal niet achter Utrecht-doelman Brouwer.

Na rust
Na de theepauze kreeg Bacuna tóch speelminuten van Lukkien. Finn Stam die het zwaar had tegen de snelle en behendige Cathline, moest in de kleedkamer achterblijven ten koste van de aanvoerder. De thuisploeg had ruim een kwartier nodig om tot de eerste grote kans te komen. Bacuna vond met een voorzet het hoofd van invaller Binni Willumsson, die over kopte.

Het betekende het startschot van een Gronings offensief. De mannen van Lukkien waren voornamelijk in de omschakeling gevaarlijk en wisten het aantal kansen voor Utrecht te beperken. In de slotfase bracht Lukkien zijn laatste aanvallende krachten binnen de lijnen met Thijs Oosting en Alex Mortensen. Voor laatstgenoemde betekende het zijn rentree na meer dan twee jaar blessureleed.

De gelijkmaker bleef alleen uit. Bacuna was nog dichtbij de 1-1 met een mooie vrije trap, maar zijn inzet stuitte op de vuisten van Brouwer. En zo verloor FC Groningen voor de vierde keer op rij, al was het zeker tegen FC Utrecht onverdiend.

Volgende duel
Volgende week zaterdag gaat de Trots van het Noorden op bezoek bij het Fortuna Sittard van trainer Danny Buijs. De aftrap is om 16.30 uur.