Food.Film.Fest komt opnieuw naar Stad: “Inspireren hoe voedsel anders kan”

nieuws
Foto: Сергей Шабанов via Pixabay

Het Food.Film.Fest komt opnieuw naar de stad. In de periode van 10 november tot en met 10 december kun je op verschillende locaties je laten inspireren over hoe we ons voedselsysteem op een andere manier in kunnen richten.

“Het huidige systeem waarop we voedsel verbouwen is kwetsbaar”, laat de Stichting Groninger Voedseltuinen weten. “Er zijn bijvoorbeeld problemen met pesticideresistentie. Producten die bedoeld zijn om ongewenste organismen als insecten en kruiden te bestrijden zijn steeds minder effectief. Daarnaast vermindert de bodemkwaliteit door intensief gebruik en zijn er zorgen over het dierenwelzijn op grootschalige productiefaciliteiten. Deze problemen benadrukken de noodzaak van verandering.”

Voor- en nagesprekken
Tijdens Food.Film.Fest worden films vertoond en verhalen gedeeld over hoe we het voedselsysteem anders kunnen inrichten. Verschillende vrijwilligersgroepen en -organisaties zijn bij het festival betrokken om voor- en nagesprekken op te zetten. “We bieden niet alleen reflectie, maar ook handelingsperspectief voor een eerlijker en duurzamer voedselsysteem.”

Vogels kun je niet melken
In de stad vinden onder andere activiteiten plaats bij TuinindeStad, de Terra-locatie op het Suikerunieterrein en de RKZ bioscoop. Bij de films die vertoond worden gaat het onder andere om The Pickers van Elke Sasse, Onder Het Maaiveld van Mark Verkerk en Vogels Kun Je Niet Melken van Barbara Makkinga. In laatstgenoemde film staat melkveeboer Bote de Boer uit het Friese Tjerkwerd centraal. Hij kijkt reikhalzend uit naar de komt van de grutto. Waar de weidevogel zich nog maar weinig laat zien komt de grutto graag op de weilanden van De Boer. Echter zou het weiland, wanneer het voor vee ingezet zou worden, veel meer op kunnen brengen. Iets dat de zonen van De Boer maar wat graag willen. In de film wordt stilgestaan bij deze relatie en de band tussen landbouw en natuur.

Meer informatie over het festival vind je op deze website.