Gemeente probeert Bevrijdingsfestival zo goed mogelijk te helpen: “Stevige lobby”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

De gemeente probeert het Bevrijdingsfestival zo goed mogelijk te helpen. Het kabinet stopt volgend jaar met financiële steun, waardoor de festivals op losse schroeven komen te staan. Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) spreekt van een lastige opgave.

Molema reageerde daarmee op vragen van de PvdA-fractie. Rozemarijn Gierkink: “Volgend jaar vieren we tachtig jaar vrijheid. Maar terwijl het kabinet dit jaar voor het eerst financiële steun gaf stopt ze daar tijdens het kroonjaar weer mee. Vorige week berichten meerdere media dat Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland een brandbrief heeft gestuurd aan staatssecretaris Vincent Karremans (VVD) waarin ze stellen dat een aantal van de Bevrijdingsfestivals waarschijnlijk moeten
stoppen als er geen staatssteun is.”

“Op naar Den Haag”
Bevrijdingsfestival Groningen heeft al meerdere jaren te kampen met financiële problemen. De gemeente en provincie hebben afgelopen jaren de subsidie verhoogd en hebben een slechtweervoorziening in het leven geroepen. Gierkink: “Vooral nu is het vieren van vrijheid belangrijker dan ooit. Maar ook vanwege andere waarden van het Bevrijdingsfestival, zoals talentontwikkeling is het belangrijk. Daarom zouden we graag zien dat het college samen met andere colleges en besturen uit het hele land naar Den Haag gaan om duidelijk te maken dat dit heel belangrijk is. Dat we overal tachtig jaar vrijheid kunnen vieren.”

Wethouder Manouska Molema (GroenLinks): “We willen helpen waar dat mogelijk is”
De gemeente en provincie vinden het beide heel belangrijk dat de vrijheid elk jaar gevierd wordt. Wethouder Molema: “Daarom hebben zowel gemeente als provincie het subsidiebedrag ook verhoogd. Daarnaast vinden we belangrijk dat het festival vrij toegankelijk moet zijn waar je zonder entree te betalen terecht kunt. Onlangs hebben we gesproken met de organisatie van het Bevrijdingsfestival in de stad. We hebben gezegd dat we graag zouden willen helpen in de lobby. Wat je ziet is dat de Bevrijdingsfestivals in ons land samenwerken en in een stichting zijn gestapt om zelf ook steviger te kunnen lobbyen. Wij hebben aangegeven dat we willen helpen waar dat mogelijk is.”

“Sponsoring is lastig”
Molema noemt het belangrijk dat de festivals dit samen op gaan pakken in plaats van dat iedereen lukraak en individueel iets in de richting van Den Haag gaat doen. Naast subsidies wordt er nagedacht over sponsoring. De wethouder noemt dit lastig: “Als je het hebt over sponsoring, dat wisselt per Bevrijdingsfestival en is per regio afhankelijk. In onze gemeente is er veel ambitie om via sponsoring geld op te halen, maar de praktijk wijst uit dat dit heel lastig is. In andere regio’s gaat dat makkelijker omdat ze er een ander type bedrijfsleven hebben. We zijn daarom aan het kijken hoe we dat kunnen helpen. Daarnaast wordt er gekeken naar landelijke sponsoren. Maar het is heel lastig om bedrijven voor meerdere jaren aan je te binden.”

Verslaggever Ruben Feiken maakte een reportage over het onderwerp: