Het aanbieden van nachtopvang in de gemeente, om daarmee de situatie in Ter Apel te ontlasten, wordt door het college omschreven als een verantwoordelijkheid waar men voor staat. Met name omdat het Rijk deze verantwoordelijkheid niet neemt.
“Om heel eerlijk te zijn worden we best wel verdrietig van deze vragen”, vertelt wethouder Manouska Molema (GroenLinks) van Asielzaken in reactie op vragen die door de PVV gesteld zijn. “De vragen wekken de suggestie dat we pas asielzoekers op kunnen vangen als we alle andere mensen in de stad ook een dak boven hun hoofd kunnen geven. We zijn het volledig met de PVV eens dat het een Rijksverantwoordelijkheid is om asielzoekers op te vangen. Maar de werkelijkheid is ook dat het Rijk hier momenteel enorme steken in laat vallen. De afgelopen periode zijn er geen acties ondernomen om de opvanglocaties uit te breiden en Ter Apel is nog steeds niet ontlast. Het probleem neemt eigenlijk alleen maar toe. Dan vinden wij als College dat we een verantwoordelijkheid hebben om als gemeente nachtopvang aan te bieden voor mensen die anders buiten moeten slapen in Ter Apel. Dat is een verantwoordelijkheid waar wij voor staan.”
Kelly Blauw (PVV): “Opvang van asielzoekers ligt niet bij de gemeente”
De fractie van de PVV is van mening dat de gemeente zich hier niet mee bezig moet houden. Kelly Blauw: “De afgelopen periode hebben we het meerdere keren gehad over de daklozen- en winteropvang in onze gemeente. Daarvan is duidelijk geworden dat dit tekort schiet. Als gemeente zijn we voor deze opvang direct verantwoordelijk. Ondertussen gaan we als gemeente ons wel bezighouden met opvang van asielzoekers waarvan de verantwoordelijkheid bij het Rijk ligt. Dat is niet onze taak.”
Daan Swets (Student & Stad): “Als je asielzoekers niet op gaat vangen, worden zij dan niet per definitie dakloos?”
Daan Swets van Student & Stad: “De PVV constateert een stijging van het aantal daklozen. Maar als wij asielzoekers geen plek aanbieden, worden zij dan niet per definitie ook dakloos? Heb je dan juist niet een verergering van het probleem? Als we de noodopvang sluiten en Ter Apel kleiner maken: deze mensen moeten ergens naar toe, ze zitten niet op het eerste vliegtuig naar het land van herkomst.” Blauw: “Het nieuwe kabinet is bezig om veertig jaar links wanbeleid om te keren. Het opvangen van asielzoekers is niet onze verantwoordelijkheid. Waarom moeten wij het probleem van het Rijk oplossen?”
Wethouder Manouska Molema: “De Rijksverantwoordelijkheid wordt niet genomen”
Molema is het daar niet mee eens: “Als gemeentebestuur zijn we solidair met mensen die op de vlucht zijn. In de berichtgeving naar buiten, hebben we heel duidelijk gemaakt dat we dit doen omdat het een Rijksverantwoordelijkheid is die niet wordt genomen. En dat we niet anders kunnen dan, net als allerlei andere gemeenten in het land, opvang aan te bieden in bijvoorbeeld sporthallen.”
“We hebben afspraken met het Rijk”
Dat er geen verantwoordelijkheid is voor de gemeente betwijfelt de wethouder ook: “Het gaat om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en daarom recht hebben op opvang in ons land. Dat hebben we met elkaar te regelen. Als Groningse gemeenten hebben we ook afspraken met het Rijk gemaakt over de opvang van asielzoekers. Vanaf volgend jaar is het een wettelijke plicht voor alle gemeenten om een aantal asielzoekers op te vangen in goede opvanglocaties.”
Wethouder Inge Jongman): “Mensen buiten laten slapen, daar is geen sprake van”
Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Beschermd Wonen en Opvang is in de gemeente verantwoordelijk voor de dak- en thuislozenopvang. “De druk op de maatschappelijke opvang is best wel hoog. Wat we bijvoorbeeld zien is dat mensen, die een redelijke mate van zelfredzaamheid hebben, die een urgente woonvraag hebben, toch maar moeilijk uitstromen vanwege de enorme krapte op de woningmarkt die er heerst. Voor de mensen die afhankelijk zijn van dak- en thuislozenopvang hebben we veel plekken beschikbaar. We bieden ook heel veel zorg. Er lopen mensen door onze gemeente om deze groep aan te spreken. Een aantal mensen wil ook geen opvang, zij slapen liever buiten. Die proberen we allemaal mee te krijgen naar locaties binnen. Mensen buiten laten slapen, daar is wat ons betreft geen sprake van.”
In november wordt er verder gesproken over de dak- en thuislozenopvang in de gemeente.
Met het einde van het jaar inzicht, is het ook tijd om naar je zorgverzekering…
De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen zakken opnieuw op de ranglijst na een thuisnederlaag tegen…
Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…
Winterstad Groningen stond vanavond om 19.00 uur een minuut stil vanwege de aanslag op de…