Het lijkt erop dat het voormalige kantoorpand aan de Eemsgolaan toch echt moet gaan dienen als opvanglocatie voor asielzoekers. Dat heeft de gemeente Groningen maandag laten weten in een brief aan de bewoners. Het gemeentebestuur wil half november een besluit nemen, zodat de eerste 150 asielzoekers er een paar weken later kunnen intrekken, wanneer het pand gaat dienen als tijdelijke noodopvang.
In de eerste helft van volgend jaar moeten er in totaal maximaal 300 asielzoekers worden opgevangen in het voormalige kantoorpand langs de A7. De opvang zal aanvankelijk voor één jaar zijn, met de mogelijkheid om daarna over te gaan naar een permanente opvang voor negen jaar.
De gemeente heeft een veiligheidsplan opgesteld in samenwerking met de politie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), na een schouw van het gebouw. Over de resultaten van deze schouw gaat de gemeente met de desbetreffende partijen om tafel. Bewoners moeten hierbij denken aan het plaatsen van hekwerk, schrijft de gemeente. Daarnaast wordt er aanvullend onderzoek gedaan naar de veiligheid in de omgeving van de opvanglocatie. De resultaten hiervan worden later openbaar gemaakt.
Er ligt nu een conceptvoorstel waarover het college halverwege november denkt een definitief besluit te kunnen nemen. Dan kunnen inwoners ook bezwaar aantekenen tegen de wijziging van de omgevingsvergunning, waarin de functie van het pand wordt gewijzigd van kantoorpand naar woonpand. Rondom de permanente opvang moeten nog meer zaken worden uitgewerkt, waarbij de gemeente opnieuw in gesprek wil met omwonenden. Het COA, de eigenaar van het pand en de organisatie die de locatie gaat beheren, organiseert in november een Open Huis in het pand aan de Eemsgolaan.
De opvang van asielzoekers in het pand aan de Eemsgolaan zorgde in mei en juni voor flink wat ophef. De gemeente was van plan om de locatie al binnen een zeer korte tijd in gebruik te nemen als tijdelijke noodopvang. Maar de aankondiging zorgde voor onrust bij omwonenden en ondernemers uit de buurt, die vooraf niet op de hoogte waren gesteld van de komst van de asielzoekers.
Na een zeer late brief richting bewoners besloot een aantal omwonenden vrijwel direct een voorlopige voorziening tegen de opening van de opvang aan te vragen. De gemeente krabbelde vervolgens terug en besloot een uitgebreider participatieproces te beginnen voordat de opvang er zou komen. Eind juni verwachtte de gemeente nog deze herfst de eerste asielzoekers in het gebouw te kunnen plaatsen. Dat is nu verlaat tot december van dit jaar.
De gemeente besluit de brief richting omwonenden met de mogelijkheid om een voorlopige voorziening aan te vragen via de rechter. Of die er komt, is nog niet bekend. De Wijkraad van Hoogkerk, één van de partijen die in de lente op de bres sprong tegen de initiële plannen, laat weten dat de nieuwe voorstellen zijn voorgelegd aan een advocatenkantoor: “Wanneer dit advies geschreven is en we dit gedeeld hebben met B&W, zullen we dit (op de website) delen.”
Met het einde van het jaar in zicht, is het ook tijd om naar je…
De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen zakken opnieuw op de ranglijst na een thuisnederlaag tegen…
Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…
Winterstad Groningen stond vanavond om 19.00 uur een minuut stil vanwege de aanslag op de…