Groningen op weg naar afvalvrij in 2030

oogochtendshow

De gemeente Groningen heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld: in 2030 volledig afvalvrij zijn. Vandaag, tijdens een speciale editie van de ‘Afvalvrijdag’, roept de gemeente haar inwoners op om actief bij te dragen aan dit streven.

In de studio was Ronald Rooijakkers te gast om meer te vertellen over deze dag en de bredere campagne.

Afvalvrij in 2030

Afvalvrij in 2030 betekent niet dat er dan helemaal geen afval meer zal zijn in de gemeente. Het doel is dat al het afval dat wordt geproduceerd, volledig kan worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Dit principe, bekend als de circulaire economie, wordt nu al toegepast op materialen zoals papier en glas. Momenteel wordt 62% van het afval in Groningen gerecycled, maar het streven is om dit percentage tegen 2030 te verhogen naar 100%.

 

Afvalvrijdag: Bewustwording en actie

Volgens Rooijakkers is de beste manier om afval te verminderen, simpelweg door minder te produceren. Daarom besteedt de gemeente iedere tweede vrijdag van de maand, tijdens de ‘Afvalvrijdag’, op ludieke wijze aandacht aan dit doel. Deze vrijdag stond in het teken van wegwerpbekers, waarvan er in Nederland jaarlijks zo’n 7 miljard worden weggegooid.

Op deze speciale dag moedigde de organisatie de inwoners van Groningen aan om hun eigen herbruikbare beker mee te nemen. Als beloning werd op de Ubbo Emmiussingel gratis koffie of thee geschonken aan iedereen die zijn eigen beker bij zich had. Voor degenen die geen beker mee hadden genomen, was er een kans om er ter plekke een te winnen, zodat ook zij een stap konden zetten richting een duurzamere levensstijl.

 

Zelf bijdragen

Om inwoners te helpen hun afvalproductie te verminderen, maakt de gemeente gebruik van de R-ladder. Deze ladder bestaat uit verschillende stappen die je kunt nemen om slimmer en bewuster om te gaan met consumptie en afval. Deze treden zijn:

  • Refuse: Weiger afval te creëren. Dit kan door bijvoorbeeld een herbruikbare beker mee te nemen in plaats van een wegwerpbeker te gebruiken.
  • Reduce: Verminder je afval door alleen te kopen wat je echt nodig hebt en bewust te consumeren.
  • Reuse: Gebruik producten opnieuw, zoals het hergebruiken van kleding of verpakkingen, in plaats van ze weg te gooien na één keer gebruik.
  • Repair: Laat kapotte spullen repareren in plaats van ze te vervangen door nieuwe. Dit geldt bijvoorbeeld voor elektronica, kleding of meubels.
  • Recycle: Zorg dat producten en materialen worden gerecycled. Glas, papier en plastic kunnen verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen, waardoor de afvalberg kleiner wordt.
  • Recover: Wanneer afval niet direct herbruikbaar of recyclebaar is, kan het nog worden gebruikt om energie op te wekken, zoals bij verbranding van restafval.

Volgens Rooijakkers begint afvalvermindering bij bewust nadenken. Vragen zoals ‘Heb ik dit echt nodig?’ en ‘Is er een duurzamer alternatief?’ helpen om op een eenvoudige en slimme manier minder afval te creëren en efficiënter om te gaan met de beschikbare grondstoffen.

 

Doe mee met Groningen Afvalvrij

De gemeente streeft ernaar met deze initiatieven een breed bewustzijn te creëren en alle inwoners actief te betrekken bij de overgang naar een afvalvrije toekomst. Op de website groningenafvalvrij.nl kunnen inwoners ontdekken hoe zij zelf kunnen bijdragen en welke acties ze kunnen ondernemen. Hier kunnen inwoners ook de thema’s van toekomstige Afvalvrijdagen vinden. Enkele aankomende thema’s zijn bijvoorbeeld: ‘Boksen tegen aanbiedingen’, waarin mensen worden aangespoord kritisch te kijken naar marketingtrucs die tot overconsumptie leiden, de ‘Sinter-kerst-cadeauruilbeurs’, waar cadeau’s kunnen worden geruild in plaats van nieuw gekocht, en ‘Recycle je rot’, dat de nadruk legt op het belang van recycling.

 

De OOG-Ochtendshow is een vrolijke radioshow vol lokaal nieuws, de beste muziek en het laatste weerbericht. Iedere werkdag te beluisteren van 07:00 tot 09:00 uur op OOG Radio. Hier vind je alle interviews van de OOG Ochtendshow.