Grote zorgen om uitkomsten rapport over seksuele en criminele uitbuiting

nieuws
Foto: Liza Summer

De raadsfracties van de ChristenUnie en de VVD willen dat het onderzoeksrapport ‘seksuele en criminele uitbuiting’ in de gemeenteraad wordt besproken.

De fracties zijn geschrokken van de uitkomsten van het rapport. Daaruit blijkt namelijk dat het probleem van seksuele en criminele uitbuiting in Groningen nog groter is dan gedacht. Ook blijkt dat de slachtoffers vaak worden geronseld bij zorginstellingen en locaties van begeleid wonen.

Fractievoorzitter Peter Rebergen van de ChristenUnie: “Als overheid behoren wij de kwetsbare mensen te beschermen. We zijn dan ook erg geschrokken van het feit dat slachtoffers geronseld worden bij zorginstellingen en locaties van begeleid wonen.

Zijn collega Ietje Jacobs-Setz van de VVD: “We moeten maatregelen nemen om mensenhandel tegen te gaan. De huidige aanpak lijkt tekort te schieten, dus moet er actie worden ondernomen.”

Ook landelijk zijn de cijfers over seksuele en criminele uitbuiting in Groningen opgevallen, aldus de indieners. Er zijn zorgen over de mate waarin mensenhandel hier plaatsvindt. Kamerlid Mirjam Bikker (CU) heeft hierover al vragen gesteld aan de minister en staatssecretaris.

Uit het onderzoek blijkt dat veel zorgverleners in Groningen gevallen van seksuele en criminele uitbuiting hebben waargenomen.