“Heel fijn dat er zoveel over het vergroenen van gaswinningslocaties wordt gesproken”

nieuws
Foto: Google Maps

Waar het vorige week zaterdag nog een drukte van belang was bij de tijdelijke winningslocatie aan de Lageweg bij Thesinge is het er deze week heel wat rustiger. Toch is Ernst Lofvers van de werkgroep Vergroenen Gaslocatie niet ontevreden.

Hoi Ernst! Gedurende vier zaterdag bieden jullie mensen de mogelijkheid om in gesprek te gaan over de toekomst van de gaswinningslocaties. Hoe gaat dat tot nu toe?
“Het gaat heel goed. We zijn blij met alle aandacht en de gesprekken die we over dit onderwerp voeren. Vandaag zijn er een aantal mensen langsgekomen en ook kwam een journalist van een wijkkrant nog even poolshoogte nemen. De afgelopen dagen is er in de media veel aandacht voor geweest en vorige week, bij de opening, was het hier erg druk. Alle gesprekken die we gevoerd hebben zijn heel waardevol. We vertellen over de achtergronden en we horen van de mensen hoe ze tegen de toekomst van de locatie aankijken.”

Het verhaal is dat jullie al een aantal jaren bezig zijn om de winningslocatie in Thesinge te vergroenen. Dit proces gaat moeizaam en daarom hebben jullie symbolisch een nieuwe put geslagen om op deze plek het gesprek over dit onderwerp aan te gaan …
“Klopt. Vorige week werd deze tijdelijke put in gebruik genomen. Er waren veel mensen aanwezig onder wie ook gedeputeerde Susan Top (partijloos). Haar aanwezigheid voelde heel bemoedigend. We hopen dat we met onze inzet echt wat voor inwoners van het bevingsgebied kunnen betekenen. Dat we met het vergroenen van de winningslocaties het verhaal rond de gaswinning kunnen vertellen.”

Hoe belangrijk is het kunnen vertellen van dit verhaal?
“Ik denk dat het heel belangrijk is. Wat hier in de provincie is gebeurd, dat is geschiedenis. En dat gaat twee kanten op. Er is een positieve kant. Hier bij Thesinge is er tot op een diepte van 2,8 kilometer geboord. Men is daarbij verschillende bodemlagen tegengekomen. Dat hele verhaal over wat men heeft aangetroffen is erg interessant. Maar er is ook een negatieve kant. De gaswinning had aardbevingen als effect waardoor er veel schade is ontstaan. Nog altijd doen de gevolgen van de gaswinning mensen veel pijn. Het is belangrijk dat er plekken komen die zouden kunnen dienen als herdenkingsplek. Je moet dit niet zo maar wegpoetsen.”

Gemeenteraad
In de gemeenteraad werd er afgelopen week ook aandacht besteed aan het initiatief naar aanleiding van vragen van de PvdA-fractie. Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie): “In onze gemeente zijn er drie kadastrale percelen waar gas is gewonnen, die verschillende eigenaren hebben. Op dit moment hebben wij geen inzicht in de planning van de ontmanteling en de ontruiming van deze locaties. Daarover gaan we contact opnemen met de NAM. Tegelijkertijd gaan we in gesprek met de eigenaren van de percelen, de omwonenden en dorpsbelangen, in hoeverre er behoefte is om de winningslocatie op een alternatieve manier in te richten.” De wethouder geeft echter aan dat het niet een makkelijke weg zal worden: “In het land zijn op meerdere plekken pogingen gedaan. Het is best wel lastig om dit voor elkaar te krijgen.”

Hoe kijk je tegen de woorden van de wethouder aan?
“Ik ben heel blij met mevrouw Jongman haar woorden. Ze geeft duidelijk aan dat het een proces is van de lange adem waarbij je afhankelijk bent van verschillende partijen. Als bewoners gaat ons dit eigenlijk de pet ook te boven. Daarom is het heel fijn dat ons project draagvlak krijgt vanuit de overheid. Onze oproep is om er op tijd bij te zijn, om het gesprek aan te gaan. Het zou jammer zijn als alle winningslocaties geheel onherkenbaar onder het maaiveld zouden verdwijnen. Dan is de geschiedenis ook weg.”

Mevrouw Jongman zegt dat het niet makkelijk gaat worden. Vind je dat jammer of geeft het jullie wellicht alleen maar meer energie?
“We moeten de gesprekken afwachten. Wat wil een grondeigenaar? Als het hier in Thesinge niet lukt, dan kan het wellicht op een andere plek. Feit is dat het idee hier in het dorp door een grote groep inwoners omarmd wordt. Ook dorpsbelangen staat er achter. Sowieso merken we als werkgroep dat dit project leidt tot een breder gesprek tussen de inwoners over de toekomst van deze plekken en de bijzondere rol die locatie heeft gespeeld binnen het dorp en de omgeving.”

Ook de komende twee zaterdag kunnen mensen op de locatie nog in gesprek. Hoe gaat het daarna verder?
“We gaan sowieso alle ideeën, alle input, verzamelen. Over twee weken willen we de laatste dag van ons tijdelijke gaslocatie op een bijzondere manier afsluiten. Hoe we dat gaan doen, dat weten we nog niet. We zijn druk bezig om daar over na te denken. En ondertussen zijn mensen op beide zaterdagen welkom om hun ideeën met ons te delen.”