Jazzmuzikant Bert van Erk wint Groninger Cultuurprijs

nieuws
De winnaars (foto: Rieks Oijnhausen)

Jazzmuzikant en -componist Bert van Erk heeft maandagavond de Groninger Cultuurprijs gewonnen. Hij kreeg de prijs overhandigd in de Stadsschouwburg in de Stad. 

De Groninger Cultuurprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon, gezelschap of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de kunst en cultuur in de provincie Groningen. Dit jaar waren naast Van Erk ook Gronings Vuur en De Rijdende Popschool genomineerd.

Van Erk is een succesvolle bassist en componist. De jury prees hem voor zijn bijdrage aan het jazzklimaat in Groningen, waar hij al zo’n veertig jaar actief is en een veelgevraagd muzikant. Daarnaast wordt hij geroemd voor zijn open houding en inspirerende persoonlijkheid. Als kers op de taart van zijn succesvolle carrière ging afgelopen weekend de documentaire “Man met Bas” in première in Forum Groningen.

De Groninger Talentprijs

Naast de Groninger Cultuurprijs zijn er maandagavond twee andere prijzen uitgereikt. De Groninger Talentprijs ging naar filmmaker en auteur Sander Blom, die door de jury werd geroemd als een “jong multitalent”, dat de historie en cultuur van Groningen op een bijzondere manier in de schijnwerpers zet. Naast Blom waren beeldend kunstenaar Eva Koopmans en muzikant, artiest, woordkunstenaar Jooz genomineerd.

De Groninger Cultuurprijs voor de Amateurkunst

De Groninger Cultuurprijs voor de Amateurkunst ging naar de lindyhop-dansvereniging Sugarspin. Deze dansgroep organiseert evenementen en het festival Sugarville, waar mensen van verschillende generaties en achtergronden samenkomen om te dansen. De jury prees Sugarspin om hun professionele aanpak en het creëren van een actieve gemeenschap in Groningen.

Naast eeuwige roem hebben de drie prijswinnaars een cheque van 5000 euro gekregen.