Kamerleden woest over arbitragezaak ExxonMobil tegen Staat: ‘Niet praten met immorele bedrijven’

Kamerleden Julian Bushoff (GL-PvdA) en Sandra Beckerman (SP) zijn woedend over de nieuwe arbitragezaak die ExxonMobil heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat. De Kamerleden noemen het immoreel dat ExxonMobil, het oliebedrijf dat miljarden verdiende met de gaswinning in Groningen, nu niet zijn verantwoordelijkheid neemt voor de schade die is veroorzaakt.

De Groninger Kamerleden hebben schriftelijke vragen gesteld aan minister Sophie Hermans van Klimaat en staatssecretaris Eddie van Marum van Herstel Groningen.

ExxonMobil klaagde de Nederlandse overheid donderdag aan bij het Internationaal Centrum voor de Beslechting van Investeringsgeschillen (ICSID). De Benelux-tak van de oliereus wil geld zien van Den Haag, omdat het vindt dat het Rijk zich niet aan zijn afspraken heeft gehouden rond de stopzetting van de gaswinning in Groningen. Volgens ExxonMobil was het vorige kabinet niet bereid om daarover een schikking te treffen, dus probeert het oliebedrijf nu via een arbitragezaak haar gemiste inkomsten te verhalen.

Bushoff en Beckerman zijn woest over het besluit van het oliebedrijf. Ze willen weten of er nu wel gesprekken gaan plaatsvinden tussen de Staat en ExxonMobil. Ook vragen ze of deze nieuwe arbitragezaak het afhandelen van de schade in het aardbevingsgebied gaat vertragen.

Maar de belangrijkste oproep van Bushoff en Beckerman is duidelijk: voer geen gesprekken met ExxonMobil over een compensatie van gemiste inkomsten. “Met zulke immorele bedrijven moeten geen gesprekken gevoerd worden. Ze moeten bestreden worden in een rechtszaak. Het is schaamteloos dat dit bedrijf, dat miljarden heeft verdiend aan de gaswinning in Groningen, nu niet zijn verantwoordelijkheid neemt in het recht doen aan Groningen: schadeafhandeling, versterking en de ereschuld inlossen.”

Als er daadwerkelijk een rechtszaak komt, moet die in het openbaar plaatsvinden, vinden Bushoff en Beckerman: “De mogelijkheid van arbitragegesprekken achter gesloten deuren voor dit soort amorele bedrijven als Shell en ExxonMobil is echt onwenselijk.”

Voorstel voor hoorzitting met ExxonMobil-bazen

Ook de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer kijkt op van het besluit van ExxonMobil. Kamerlid Christine Teunissen wil een hoorzitting met de directeur(en) van ExxonMobil Benelux op korte termijn.

“We willen de hoorzitting graag hebben voordat er afspraken gemaakt worden tussen beide partijen”, schrijft Teunissen. “Bijvoorbeeld over in welke mate de arbitrage openbaar zal zijn, omdat we de directeur daarop willen bevragen.”