Categorieën: Nieuws

Kamerlid Sandra Beckerman (SP) werd slachtoffer van deepfake: ‘Schaamte moet van kant wisselen’

Kamerlid Sandra Beckerman (SP) uit Groningen roept op tot actie tegen seksuele intimidatie en misbruik, nadat zij zelf slachtoffer werd van deepfake-video’s. Ondanks aangiftes is er nog geen reactie van de politie of het Openbaar Ministerie. Daarom pleitte Beckerman woensdag voor meer opsporingscapaciteit in de Tweede Kamer.

Beckerman ontdekte zeven maanden geleden dat haar gelijkenis zonder toestemming in deepfake-pornovideo’s was verwerkt. “We deden aangifte, maar daarna bleef het stil. Er kwam geen enkele reactie,” vertelt ze in een column op de website van haar partij. “We hebben nog steeds geen reactie van de politie op onze aangifte. Zelf geen bevestiging. Ook het OM blijft stil.”

‘We moeten praten’

“Lang heb ik gedacht dat het prima was om stil te blijven over mijn eigen voorbeeld”, schrijft Beckerman. “Het wordt ook heel stellig aangeraden. Ja, het raakt me behoorlijk dat dit kan en bestaat. Maar zo dacht ik, je zit niet in de politiek voor jezelf, er zijn altijd voorstellen te doen voor anderen, altijd debatten om te voeren, altijd grotere problemen om aan te pakken. Maar gedurende de afgelopen zeven maanden ben ik hierin veranderd van mening. We moeten praten.”

‘Achtervolgd in Noorderplantsoen’

Ook met seksuele intimidatie kreeg de SP-politica onlangs te maken, schrijft ze: “Zelf werd ik op klaarlichte dag door een man lastiggevallen en achtervolgd in het Noorderplantsoen. Omstanders bleven stil. Een man uit een groep op straat maakte een zeer smerige seksuele opmerking, en zijn vriendengroep bleef ook stil. Dit is klein leed in vergelijking met de stilte voor veel anderen.”

‘Blijven praten’

Beckerman benadrukt dat veel vrouwen in Nederland te maken krijgen met deepfakes en seksuele intimidatie, maar dat er te weinig gebeurt. Ze wijst erop dat het probleem vaak aandacht krijgt, maar dat de discussie snel verstomt. “We moeten blijven praten. Niet de slachtoffers, maar de daders moeten zich schamen,” zegt Beckerman. Ze roept mensen op om te reageren wanneer ze intimidatie of geweld zien gebeuren.

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de veiligheid van vrouwen. Beckerman wil meer middelen om seksuele misdrijven op te sporen en slachtoffers te ondersteunen. “Het is tijd voor echte oplossingen,” besluit ze.

Tom Veenstra

Recente berichten

Zomerachtige temperaturen en kans op druppels tot aan het weekend

Tot en met het weekend is het uitermate aangenaam weer voor de tijd van het…

56 minuten geleden

Brandweer weet erger te voorkomen na vlammen bij industriepand aan Duinkerkenstraat

Bij een industriepand aan de Duinkerkenstraat heeft woensdagavond korte tijd brand gewoed. (meer…)

2 uur geleden

Raad botst hard over vaste marktkramen: “U heeft een klomp boter op uw hoofd”

Oppositie- en coalitiepartijen zijn woensdagavond hard in botsing gekomen over het beleid rond de vaste…

3 uur geleden

Tijdcapsule op geheime plek in Zuiderplantsoen, Groningers mogen bedenken wat erin moet

De vernieuwde zuidelijk ringweg en het nieuwe Zuiderplantsoen zijn een echte mijlpaal voor de stad…

3 uur geleden

Studenten brengen blauwe brief met langstudeerboete ‘retour’ bij DUO-kantoor

Studenten van de Groninger Studentenbond (GSb) en politieke jongerenorganisaties hebben woensdagochtend geprotesteerd bij het hoofdkantoor…

4 uur geleden

Toegankelijkheid ziekenhuiszorg in noorden onder druk, UMCG ‘gevoelig’ voor 45-minutennorm

De toegankelijkheid van ziekenhuiszorg in Noord-Nederland staat onder zware druk, erger nog dan in andere…

5 uur geleden