Categorieën: Nieuws

Kinderziektes in matrixborden maken werkzaamheden A7 onmogelijk: “Zestig man stond klaar”

De werkzaamheden op de A7 tussen de stad en Hoogkerk kunnen dit weekend niet doorgaan vanwege kinderziektes in de matrixborden die boven de weg hangen. Bij Combinatie Herepoort baalt men als een stekker.

“We hadden gisteravond zestig man klaar staan die aan de slag zouden gaan”, vertelt Bert Kramer van Combinatie Herepoort. “Op het allerlaatste moment hebben we moeten besluiten dat het niet door kon gaan waarop we deze mensen naar huis hebben gestuurd.” De oorzaak van het probleem is ingewikkeld om uit te leggen. Kramer: “Als je aan de weg gaat werken dan moet je tekeningen maken. Op deze tekeningen geef je de afzettingen weer, maar ook de maatregelen als snelheidsveranderingen. De wegbeheerder, in dit geval Rijkswaterstaat, controleert die tekeningen, waarna toestemming wordt gegeven. Ondertussen worden de tekeningen naar Wolfheze gestuurd.”

“Conflict op de matrixborden”
In Wolfheze zit de wegverkeersleider die de snelwegen in het Noorden in de gaten houdt en ook de aansturing van de matrixborden verzorgt. Matrixborden zijn elektronische borden boven de snelwegen die verschillende maatregelen kunnen tonen. “Toen de wegverkeersleider gisteravond de afsluiting wilde activeren werd deze door het systeem niet geaccepteerd. Er ontstond een conflict omdat verschillende borden niet dat konden tonen wat wij wilden.” Een voorbeeld van een mogelijk conflict is een afgesloten rijstrook. Deze strook krijgt een rood kruis. Het rode kruis wordt voorafgegaan door verdrijvingspijlen. Als een bord een pijl niet weer kan geven ontstaat er een onduidelijke verkeerssituatie. “Op dat moment moet je beslissen om de afsluiting er af te halen omdat er anders gevaarlijke situaties op de ringweg kunnen ontstaan.”

“Dit is heel erg balen”
In de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg is men zaterdagochtend direct aan de slag gegaan met het vervangen van drie matrixborden. “Ook op de N370 hangen twee borden die vervangen moeten worden. Voor nu betekent het dat wij de werkzaamheden die gepland stonden niet uit kunnen voeren. Bij een viaduct bij Hoogkerk wilden we voegwerk herstellen dat beschadigd is geraakt bij een brand jaren geleden. Twee weken geleden hebben we een deel van het viaduct al kunnen doen, nu was het andere deel aan de beurt. En in dat opzicht is het erg balen omdat dit het laatste weekend is dat je zulke werkzaamheden eigenlijk kunt doen. Door de vochtigheid en de weersomstandigheden kan dit voorlopig niet meer.”

Volgens Kramer wordt er hard gewerkt om de kinderziektes zo snel mogelijk op te lossen. “Als dat lukt dan kunnen we wellicht morgen nog wat werkzaamheden oppakken die we tegelijkertijd met het voegen wilden uitvoeren. Maar het voegen van het viaduct gaat sowieso dit weekend niet meer lukken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vijftig vrijwilligers maken Noorderplantsoen spik en span: “Te makkelijk wordt afval in bosjes gegooid”

Het Noorderplantsoen is klaar voor de winter. Zo'n vijftig vrijwilligers hebben zaterdag de handen uit…

1 uur geleden

Recordaantal starters bij 4 Mijl: “deelnemen aan evenementen wordt steeds belangrijker”

Het is het tweede weekend van oktober, dat betekent dat het tijd is voor de…

1 uur geleden

Fatbike-bestuurder na achtervolging aangehouden, politie treft drugs en grote som geld aan

Politieagenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige fatbike-bestuurder aangehouden na een…

4 uur geleden

Food.Film.Fest komt opnieuw naar Stad: “Inspireren hoe voedsel anders kan”

Het Food.Film.Fest komt opnieuw naar de stad. In de periode van 10 november tot en…

4 uur geleden

Brand in studentenhuis Westerkade snel onder controle

In een woning aan de Westerkade heeft zaterdagochtend korte tijd brand gewoed. Bij de brand…

6 uur geleden

Veel schade bij brand in woning flatgebouw

In een woning in een flatgebouw aan de Oosterhamriklaan heeft zaterdagochtend brand gewoed. Het gebouw…

6 uur geleden