Kopers corporatiewoning krijgen terecht lagere vergoeding voor mijnbouwschade

nieuws

Twee Groningse bewoners van een voormalige sociale huurwoning van Lefier krijgen ieder slechts een kwart van de waardedalingsvergoeding van het IMG voor hun woning. Dat oordeelde Raad van State woensdag, in een zaak die door de twee bewoners werd aangespannen tegen de corporatie.

De andere helft van de waardedalingsvergoeding gaat naar Lefier. De bewoners kregen eerder ieder 1.915 euro als vergoeding van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Zij vonden dit bedrag te laag. Ze eisten 75 procent van de vergoeding voor zichzelf.

De Raad van State zag echter geen reden om de vergoeding te verhogen. De rechter benadrukte dat de bewoners een koopcontract hadden getekend waarbij zij de woning met een huurderskorting kochten. Het contract bevat een terugverkoopplicht aan Lefier, waarbij winst of verlies bij verkoop gelijk wordt verdeeld tussen beide partijen. Om die reden besloot het IMG ook de vergoeding voor de waardedaling door de helft te delen, een regeling die de rechter als rechtvaardig beschouwde.