LIVE (1-0) | FC Groningen neemt het in de ArenA op tegen Ajax

sport

Een hele goede middag! Het is zonnig, niet te koud noch te warm en het grootste stadion van ons land maakt zich op voor een mooie pot voetbal op de zondagmiddag: FC Groningen neemt het in de Johan Cruijf ArenA op tegen Ajax. 

De Trots van het Noorden staat niet met de meest indrukwekkende cijfers aan de aftrap. De FC  is de afgelopen jaren keer op keer met nul punten in de bus terug naar huis gestapt. Het meest recente punt dateert uit 2007. Toen werd er met 2-2 gelijkgespeeld dankzij doelpunten van Marcus Berg.

De Amsterdammers beschikken wegens verschillende blessures over een uitgedunde ploeg, maar dit geld eveneens voor de Groningers. Marvin Peersman en Brynjólfur Willumsson zijn geschorst vanwege de rode kaarten bij SC Heerenveen. Luciano Valente heeft een hersenschudding opgelopen tijdens het duel tegen Go Ahead Eagels waardoor Jorg Schreuders links op het middenveld start en plaatsmaakt voor Rui Mendes aan de rechterkant. Thijmen Blokzijl start in plaats van Marvin Peersman centraal achterin naast Marco Rente, die zijn rentree maakt in de basis na zijn hamstringblessure.

79′ De FC gaat wisselen

Thom van Bergen en Wouter Prins verlaten het veld en worden vervangen door Thijs Oosting en Finn Stam.

72′ Vaessen redt penalty!

Kort na de 1-1 wijst scheidsrechter Lindhout naar de penaltystip. Branco van den Boomen gaat achter de bal staan en Vaessen springt en springt om de ajacied af te leiden. Van den Boomen schiet en Vaessen kiest de goede hoek. Het blijft gelijk.

69′ Schreuders maakt 1-1!

Jorg Schreuders krijgt de ArenA stil. De middenvelder krijgt een lange bal aangespeeld die de verdediging in eerste instantie probeert weg te werken. Tevergeefs, want Schreuders kan zijn voet tegen de bal krijgen en werkt deze voorbij Pasveer.

61′ Akpom dichtbij 2-0

De net in het veld gekomen Chuba Akpom is dichtbij een treffer wanneer hij de Groningse verdediging achter zich laat. Het is Thijmen Blokzijl die vlak voor de doellijn zijn inzet opvangt.

54′ Brobbey schiet naast

Nog een kans voor de Ajacieden. Brobbey kan hard uithalen, maar het rolt voorbij de buitenkant van de paal.

51′ Ajax zet druk

Ajax begint fel aan de tweede helft. Vlak na de hervatting krijgt Brobbey ruimte en schiet de bal over het doel van Vaessen heen. Ook Taylor kan tot een schot komen, maar weet er geen kracht achter te krijgen. Vaessen vangt de bal gemakkelijk op

46′ De tweede helft gaat van start

FC Groningen trapt af en er wordt weer gevoetbald. Stije Resink heeft het veld verlaten voor Luciano Valente.

Rust

Ondanks een achterstand laat de FC niet over zich heenlopen. Zo verschijnen de groen-witten met enige regelmaat op de helft van de thuisploeg. Hoewel Ajax de controle heeft, weten de Amsterdammers gevaarlijke momenten niet om te zetten in doelpunten. De ploeg van Lukkien blijft daardoor in leven. Kunnen de groen-witten terugkomen in de tweede helft?

 

37′ Vaessen voorkomt 2-0

Brian Brobbey wordt aangespeeld in het strafschopgebied en kan schieten. Het linkerbeen van Etienne Vaessen voorkomt een tweede doelpunt voor de thuisploeg.

26′ Hove schiet over

Ajax heeft het spel in de volgende versnelling gegooid en het lijkt de FC meer moeite te kosten om mee te komen. Johan Hove komt verrassend tot een schot, die over het doel van Remco Pasveer heen vliegt, maar vooral Ajax maakt steeds regelmatiger hun opwachting in het zestienmetergebied van de groen-witten.

21′ Klaassen maakt 1-0

De FC komt goed mee en is ook zeker geen onbekende op de helft van Ajax. Na ruim een kwartier begint de thuisploeg aan een langlopende aanval waarvan Davy Klaassen het eindstation is. De aanvaller kan de bal gemakkelijk in het doel schuiven.

14′ Ajax raakt de paal

Na een snelle uitbraak, komt Kenneth Taylor tot een schot. Via een Gronings voetje belandt de bal op de paal.

12′ Prima begin voor FC Groningen

Met twee voorzichtige schoten op doel en een evenwichtig verdeeld balbezit houdt de FC zich goed staande in de openingsfase.

1′ Ajax trapt af. De wedstrijd is begonnen!

 

Opstelling FC Groningen: Etienne Vaessen; Leandro Bacuna, Marco Rente, Thijmen Blokzijl, Wouter Prins; Rui Mendes, Stije Resink, Jorg Schreuders; Romano Postema, Thom van Bergen.

Opstelling Ajax: Remko Pasveer; Josip Satulo, Youri Baas, Devyne Rensch, Jorrel Hato, Branco van den Boomen, Davy Klaassen. Kenneth Taylor, Brian Brobbey, Mika Godts.

Scheidsrechter: Allard Lindhout