Maatschappelijke Coalitie voor noordelijke wijken krijgt Grietje Kalfsbeek als directeur

nieuws
Foto: gemeente Groningen

Grietje Kalfsbeek wordt de programmadirecteur van de Maatschappelijke Coalitie. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De coalitie heeft als doel om de inwoners in de Noordelijke wijken een betere toekomst te geven.

De afgelopen periode is onder leiding van een selectiecommissie gezocht naar een persoon die de coalitie aan kan sturen. Daarbij is er unaniem voor Kalfsbeek gekozen. “Grietje is een sociaal maatschappelijk bewogen bestuurder die haar sporen in het noorden van het land, in de provincie Groningen en in het bijzonder de stad Groningen heeft verdiend”, vertelt wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) van Werk & Participatie. “Grietje kan goed schakelen tussen bewoners en bestuurders. Zij heeft een groot hart voor de mens die moeite heeft zijn eigen leven vorm te geven en als gevolg van armoede, schulden of achterstanden in welke vorm dan ook in de verdrukking komt. Daarbij schuwt zij het moeilijke gesprek niet. Zij wil vanuit haar persoonlijke overtuiging en intrinsieke motivatie daadwerkelijk bijdragen aan de juiste oplossingen voor de mensen in Groningen-Noord die het écht nodig hebben. Dat heeft ze laten zien in de gesprekken en in haar carrière”.

“Mensen in de noordelijke wijken hebben minder mogelijkheden en kansen”
In de noordelijke stadswijken wordt gewerkt aan een wijkvernieuwing. Bewoners, bedrijven, scholen, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en de gemeente zetten zich onder de vleugels van de Maatschappelijke Coalitie in om een betere toekomst voor bewoners te realiseren. “Het zijn allemaal prachtige wijken maar waar inwoners, in verhouding, minder mogelijkheden en kansen hebben.” Bij de Maatschappelijke Coalitie is er sprake van een samenhangende aanpak waarbij wonen, leren, werken en veiligheid hand in hand gaan. Eerder deze week werd bekend dat het Rijk nut en noodzaak ook van het project zien. Daarom is er een bedrag van 10 miljoen euro toegekend, waarmee er een stevige impuls wordt gegeven om wijkbedrijven op te zetten en uit te bouwen.

Cirkel is rond
Kalfsbeek is niet een onbekende in de stad. Na een studie Onderwijskunde ging ze aan de slag als volwassen- en jongerenwerken in de Indische Buurt en De Hoogte. Daarna vervulde ze verschillende directiefuncties bij onder andere de gemeente, de Hanze en Bureau Jeugdzorg. Van haar nieuwe functie zegt Kalfsbeek dat hiermee de cirkel rond is, omdat haar carrière indertijd ook in de noordelijke wijken begon. Grietje Kalfsbeek start half november.