“Met wat geluk moet komeet Tsuchinshan-ATLAS vanavond rond zonsondergang te zien zijn”

nieuws
Foto: AdamNir via Pixabay

Met wat geluk moet zondagavond komeet Tsuchinshan-ATLAS zichtbaar zijn aan de Groningse hemel. Dat zegt sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit.

“Ik baal best wel een beetje”, vertelt Jurriens. “Afgelopen donderdag ben ik op de trein gestapt naar Brussel. In de avond bereikten mij allerlei foto’s van prachtig mooi noorderlicht dat in Groningen te zien was. Sinds afgelopen vrijdag is komeet Tsuchinshan-ATLAS te zien. Op dit moment ben ik weer onderweg richting Groningen waar ik in de loop van de avond hoop te arriveren. Dus je zult mijn teleurstelling begrijpen. Mij maak je gelukkig met een prachtig zicht op de sterrenhemel waarbij het noorderlicht en de komeet de spreekwoordelijke krenten in de pap zijn.”

Tsuchinshan-ATLAS
Komeet Tsuchinshan-ATLAS was ongeveer 80.000 jaar geleden voor het laatst te zien. De komeet, die uit ijs, bevroren gas en rotsen bestaat, komt voort uit de Oortwolk. Dat is een wolk van miljarden kometen die rond ons zonnestelsel hangt. Tsuchinshan-ATLAS werd pas vorig jaar ontdekt. De komeet is vernoemd naar de observatoriums waarvandaan hij voor het eerst werd gezien.

Theo Jurriens (sterrenkundige): “Gebruik een verrekijker”
Tsuchinshan-ATLAS is het beste te zien van vrijdag tot en met dinsdag. De afgelopen dagen gooiden bewolking echter roet in het eten. Zondagavond lijken de omstandigheden beter waarbij er weliswaar wat bewolking zal zijn, maar er ook heldere perioden zijn. Jurriens: “De komeet is te zien tot een half uur na zonsondergang. Hij staat laag aan de horizon aan de westelijke hemel. Om het te kunnen zien raad ik je aan om een verrekijker te gebruiken om een plek op te zoeken waarbij je zicht niet belemmerd wordt door gebouwen en bomen. Het gebied bij Leegkerk kan ik bijvoorbeeld adviseren of De Onlanden.”

Uniek
De komeet staat op een afstand van ongeveer 70 miljoen kilometer. Dat is dichterbij dan dat Venus staat. Daardoor zou de komeet ook met het blote oog zichtbaar kunnen zijn, wat de situatie uniek maakt. Mocht je de komeet zien dan zal deze niet door de lucht razen. Het zal lijken alsof het daar hangt, maar gedurende avonden zul je zien dat het langzaam van positie gaat veranderen. Komende week zal de helderheid van de komeet af gaan nemen.

Onderstaand kaartje kun je gebruiken als hulpmiddel om de komeet te traceren: