Mirjam van ’t Veld (CDA) is benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Groningen. Dat is woensdag bekendgemaakt.
Woensdag heeft Commissaris van de Koning René Paas (CDA) overleg gehad met de fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad. Daarop is besloten om Van ’t Veld te benoemen tot waarnemend burgemeester. De benoeming gaat in op 28 oktober en geldt tot het moment waarop er een nieuwe burgemeester is benoemd door de Kroon. De komende periode gaan de fractievoorzitters in de raad aan de slag met een profielschets voor de nieuwe burgemeester.
Van ’t Veld was tot juni van dit jaar waarnemend burgemeester van de gemeente Almelo. Eerder was zij burgemeester van Maarssen, Stichtse Vecht en Amstelveen.
Van ’t Veld werd geboren in april 1970 in Den Haag en groeide op in Amersfoort. Ze begon haar carrière in ziekenhuis De Lichtenberg in de Keistad. Ze is in bezit van het diploma A-Verpleegkundige. Na een uitstapje als project- en procesmanager bij meerdere organisaties lonkte in 2002 de politiek waarbij Van ’t Veld raadslid werd voor het CDA in Amersfoort. In deze stad werd ze in 2004 wethouder waarbij ze onder andere Jeugd in haar portefeuille kreeg. Vier jaar later werd ze burgemeester van Maarssen.
Fractievoorzitter Jalt de Haan (CDA) reageert verheugd op het nieuws: “Met Mirjam hebben we een geweldige waarnemend burgemeester gevonden. De eerste vrouwelijke en CDA burgemeester ooit in Groningen. Ze heeft een positieve vibe, brengt veel kennis van zaken met zich mee en ze heeft een warme persoonlijkheid. Ik kijk uit naar de samenwerking.”
Ook Wesley Pechler van de Partij voor de Dieren is in zijn nopjes: “Met In ’t Veld krijgt de gemeente haar eerste vrouwelijke burgemeester. Ik ben overtuigd van haar bestuurlijke kwaliteiten en haar warme persoonlijkheid. Ik kijk uit naar de samenwerking tijdens haar tijd als waarnemer in onze gemeente.”
Van ’t Veld volgt burgemeester Koen Schuiling (VVD) op, die begin vorige maand bekendmaakte om op 23 oktober te vertrekken als burgervader. Het ontbreekt hem aan energie, liet Schuiling weten destijds weten over zijn vertrek. Het asielvraagstuk, het bieden van perspectief aan Groningen na het beëindigen van de gaswinning en de toegenomen en terugkerende maatschappelijke onrust in de samenleving kostten Schuiling die energie, stelde de vertrekkend burgemeester.
Drie weken nadat Schuiling zijn vertrek aankondigde, werd duidelijk dat hij een boete heeft gekregen van het OM voor ‘aanstootgevend gedrag’ en ‘schennis van de eerbaarheid’. Het incident werd veroorzaakt door een ‘reactie op plotselinge buikpijn’, liet Schuiling weten in een reactie. Volgens Schuiling versnelde de zaak zijn besluit om op te stappen. Schuiling is het niet eens met de boete en gaat deze aanvechten bij de rechter: hij noemt de beschuldiging vals en berustend op een misverstand.
Komende avond trekken naar het oosten winterse buien weg gevolgd door enkele opklaringen. Na middernacht…
Het KNMI heeft tot vrijdagochtend code oranje afgegeven voor de hele provincie vanwege gladheid en…
Door flinke vertragingen donderdagavond op de A28 en de A7 richting Hoogezand, leidt dit ook…
Het gedeelte van de Turfsingel tussen de W.A. Scholtenstraat en de Bloemstraat is van maandag…
Een skateboard, Playmobil of een leuk kinderboek: bij de speciale Sinterklaasmarkt voor de members van…
Zo'n dertig studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool hebben donderdagmiddag urenlang geprotesteerd tegen bezuinigingen op…