Nieuwe MRI-locatie geopend op de Hanzehogeschool: “Nu hebben we het helemaal luxe!”

nieuws
Foto: Floris de Groot

De Hanzehogeschool heeft maandagmiddag het nieuwe MRI-centrum geopend in het Wiebengacomplex. Afgelopen zaterdag is de installatie van de nieuwe MRI-scanner op haar plek gehesen en daarmee is het centrum klaar voor gebruik.  

De nieuwe MRI-locatie is een samenwerking van de Hanze en het MRI Centrum. Het centrum wordt niet alleen gebruik voor onderwijs en praktijkgericht onderzoek, maar ontvangt ook patiënten.

1.5 Tesla

Leerlingen van de opleiding Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) kunnen gebruik maken van het centrum. Zo kunnen studenten in de praktijk leren hoe ze kunnen omgaan met een MRI-scanner. De Hanzehogeschool sprak met twee studenten die er stage lopen.

“We hadden een 0.2 Tesla MRI-scanner en nu hebben we een 1.5 Tesla, die is echt veel beter en inzetbaar voor patiëntenzorg”, vertelt Eline Schuur. “Het is een scanner die in ziekenhuizen wordt gebruikt, met een goed signaal en perfecte beelden. We liepen altijd al voor op andere opleidingen want die hebben helemaal geen MRI-scanner, maar nu hebben we het helemaal luxe.”

Beter voorbereid 

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Tijdens een MRI-scan ligt de patiënt op een tafel die in een tunnel wordt geschoven. Tijdens het tunnelbezoek worden doorsneefoto’s van het lichaam gemaakt door middel van een computer, radiogolven en een sterk magneetveld.

“Een schaar kan met 100 kilometer per uur wegschieten en een telefoon overleeft een bezoek aan de scanner niet”, licht student Esmee Bahlmann toe.  Daarom is het belangrijk om zorgvuldig met het apparaat om te gaan.

Volgens Eline is dat precies wat je leert in het MRI-centrum. “MRI is best een ingewikkeld vak en met deze scanner ben je veel beter voorbereid op patiëntenzorg. Je kunt zoveel fouten maken als je nodig hebt om het scannen onder de knie te krijgen.”

Verkorten van de wachtlijsten 

In het MRI-centrum kunnen ook patiënten geholpen worden. “Je kunt worden doorverwezen door de huisarts, het ziekenhuis of een sportarts”, legt Esmee uit. “We zijn twee dagen in de week open, op dinsdag en op zaterdag. Meestal kun je bij ons dezelfde week al terecht.”

De studenten merken dat patiënten erg dankbaar zijn daar ze zo snel kunnen worden geholpen. “Het is natuurlijk heel mooi dat we tijdens de opleiding kunnen bijdragen aan het verkorten van de wachtlijsten in de zorg.”