“Nieuwe parkeermaatregelen gaan niet leiden tot vereenzaming”

nieuws
Foto: Thomas via Pixabay

De nieuwe parkeermaatregelen die in januari worden ingevoerd gaan niet leiden tot vereenzaming bij inwoners die voor hun contacten afhankelijk zijn van bezoek. Dat heeft wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer toegezegd.

Broeksma reageerde daarmee op vragen van de VVD- en CDA-fractie. Etkin Armut: “Eerder dit jaar hebben we als raad de nieuwe parkeermaatregelen vastgesteld. Het CDA, de VVD en nog een aantal andere partijen hebben toen al aangegeven dat deze nieuwe maatregelen tot veel ongemak en hoge kosten zullen gaan leiden bij onze inwoners. Onlangs toonde het verhaal van mevrouw Timmer aan dat het beleid zelfs zorgt voor eenzaamheid. Mevrouw Timmer is namelijk 85 jaar oud en om te voorkomen dat ze vereenzaamt komt er vaak bezoek langs. Maar het aantal uren volgens de nieuwe regeling zullen bij lange na niet volstaan omdat mevrouw maximaal moet bijkopen. Daarom krijgt ze te maken met bizarre hoge prijsstijging van 450 euro tegenover 90 euro volgens het oude beleid.”

Wethouder Philip Broeksma: “In de loop van het jaar kunnen we overwegen om aan knoppen te gaan draaien”
De wethouder legt uit dat dit niet de bedoeling kan zijn. “Het nieuwe parkeerbeleid gaat vanaf 1 januari in. We gaan dit goed monitoren. Dit omdat er best wel veel veranderingen zijn. Uiteindelijk wordt het voor iedereen eenvoudiger en makkelijker te begrijpen. In de loop van volgend jaar gaan we evalueren hoe het kort-parkeren en het gebruik van vergunningsproducten vordert. Uiteindelijk zul je pas aan het einde van het jaar kunnen zien in welke mate bewoners uren gaan bijkopen. Iedereen krijgt namelijk een startsaldo. In het begin van het jaar teer je daar op. In de loop van het jaar ga je bijkopen. We weten niet in hoeverre daar gebruik van zal worden gemaakt. Mocht in de loop van het jaar blijken dat het wezenlijk anders gaat dan we van tevoren bedacht hadden, dan kunnen we overwegen om aan de knoppen te gaan draaien.”

“Jaarsaldo heeft voordelen”
Broeksma zegt dat je de maatregelen het beste kunt evalueren als je er een jaar gebruik van hebt gemaakt. “Als het gaat om het voorbeeld van mevrouw Timmer; het gaat om het verschil tussen het week- en het jaarsaldo. We hebben gekozen om voor een jaarsaldo te gaan. Het nadeel bij een weeksaldo is dat als je de beschikbare uren niet opmaakt, deze verloren gaan omdat je ze niet door kunt schuiven. Het jaarsaldo heeft als voordeel dat je bij pieken, zoals bij kraambezoek of een verjaardag, op dat moment meer uren tot je beschikking hebt.”

“Voor tachtig procent van de inwoners wordt de vergunning goedkoper”
“Voor heel veel inwoners, wij verwachten zo’n tachtig procent, wordt de bezoekersvergunning veel goedkoper. Dat het CDA en VVD spreken van een aanzienlijke stijging, is voor tachtig procent niet het geval. Alleen de veelparkeerders zullen er op achteruit gaan. Daarnaast is vanaf 1 januari de mantelzorgvergunning beschikbaar waarmee je 600 uur kunt parkeren. Dit kost 25 euro. Deze vergunning is ook beschikbaar voor ouderen die hulp- of sociaalafhankelijk zijn. De afgelopen jaren was voor iedereen die mantelzorg aanbood de zeshonderd uur voldoende.”

“Oplossing zoeken”
Armut: “Wij hebben de vragen gesteld specifiek voor mensen als mevrouw Timmer. Voor deze mensen volstonden eerst de uren van de bezoekersvergunning. Maar straks niet meer. In zulke gevallen kunnen we toch ook eerder ingrijpen?” Broeksma: “U heeft het over mevrouw Timmer in de Oosterparkwijk. Wij hebben naar haar gezocht, maar we hebben niemand met deze naam kunnen vinden. Er bestaat voor mensen die vereenzamen de mantelzorgvergunning. Deze mevrouw kan contact met ons opnemen. Dat geldt ook voor andere mensen in vergelijkbare situaties. Voor hen zullen we een oplossing zoeken.”

Rik Heiner (VVD): “Verkeerde flyers verspreid”
Rik Heiner: “Ons is ter ore gekomen dat in de aanloop naar de nieuwe parkeermaatregelen er verkeerde flyers zijn verspreid. Flyers die in bepaalde wijken zijn uitgedeeld die daar niet terecht hadden moeten komen. Het parkeerbeleid wordt door deze miscommunicatie verwarrend. Wij zijn benieuwd hoe groot dit probleem precies is.” Broeksma: “Deze folder had alleen in de wijk Hoornse Meer bezorgd moeten worden. In deze wijk verandert het tijdvenster van het betaald parkeren. We dachten dat het goed is dat inwoners dit meekrijgen. Helaas is de folder ook verspreid in andere wijken. Deze inwoners zullen allemaal een brief krijgen waarin zal staan hoe het qua nieuwe regels allemaal gaat bij hun in de wijk. Dus dit gaat rechtgezet worden.”