Nik Lemmink wint 4 Mijl van Groningen, Ineke van Koldam snelste bij de vrouwen

sport
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Nik Lemmink heeft zondag de 37ste editie van de 4 Mijl Groningen gewonnen. Lemmink is de eerste Groninger die de prestigieuze hardloopwedstrijd weet te winnen. Bij de vrouwen won Ineke van Koldam.

De wedstrijdlopers gingen rond 13.00 uur van start in Haren. Dat Lemmink bij de mannen won is niet helemaal een verrassing. De atleet van Groningen Atletiek werd, naast Tom Hendrikse en Edwin Sjerps, genoemd als één van de kanshebbers voor de titel. Tijdens de wedstrijd werden de hardlopers geplaagd door een stevige wind. “Ik vind het eigenlijk wel lekker”, liet Lemmink kort voor de start in Haren weten. “Het is roeien met de riemen die je hebt. Je moet het gewoon doen waarbij de omstandigheden voor iedereen hetzelfde zijn. Mijn plan is om te kijken hoe de wedstrijd zich ontwikkeld. Ik weet waar ik mijn aanval wil plaatsen.”

Nik Lemmink
Die tactiek bleek succesvol. Tijdens de wedstrijd wist Lemmink zich in een kopgroep van vijf man te positioneren. Een kilometer voor de finish maakte hij zich los waar het overige kwartet geen antwoord op had. Hij finishte in een tijd van 18.28 minuten. Yorick van de Kerkhove werd tweede op zes seconden achterstand. Het podium werd versterkt door de Belg Arnaud Dely die een tijd van 18.36 minuten op de klok zette.

Tekst gaat verder onder de foto:

Bij de vrouwen kwam Ineke van Koldam als snelste over de streep. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl

Vrouwen
Ineke van Koldam kwam als snelste over de streep bij de vrouwen in een tijd van 20.58 minuten. Ook zij werd van tevoren getipt als mogelijke winnaar. Van Koldam, die uit Utrecht komt, is sinds 2020 lid van AV Phoenix. Onder trainer Joost Borm legt zij zich toe op de middellange afstanden. Vorig jaar wist zij de Nederlandse titel op de 5.000 meter te winnen in Breda. Ondanks dat ze behoort tot de landelijke top is haar palmares nog niet heel uitgebreid. Na afloop van het NK liet ze weten de ambitie te hebben om internationaal mee te gaan doen. “Om mee te kunnen doen moet er wel vijf tot tien seconden van mijn tijden af”, liet ze toen weten. Winst op de 4 Mijl lijkt een goede stap in die richting te zijn.

Bij de vrouwen werd Jacelyn Gruppen tweede met een tijd van 21.24 minuten. Merel van der Marel werd derde met 21.38 minuten.

Parcoursrecords
Op voorhand was duidelijk dat de parcoursrecords niet uit de boeken zouden worden gelopen. Een stevige west- tot noordwestenwind maakte het tot een pittige wedstrijd voor de deelnemers. Lemmink kwam in een tijd van 18.28 minuten over de eindstreep. Het record bij de mannen staat sinds 2011 op naam van Vincent Yator die toen in een tijd van 17.06 op de Vismarkt arriveerde. Van Koldam zette 20.58 minuten op de klokken. Ook die tijd bracht het parcoursrecord uit 2013 van Viola Kibiwot niet in gevaar. Zij liep toen een tijd van 19.14 minuten.