Onderzoek bereikbaarheid Westflank niet dit jaar, maar volgend jaar klaar

nieuws
De Westflank van Groningen. Foto: Google Maps

De gemeente en de provincie Groningen en het Rijk doen sinds de zomer van 2023 onderzoek naar verbeteringen van de bereikbaarheid aan de Westflank van Groningen. Dit onderzoek zou eind dit jaar klaar zijn. Maar dit wordt, zoals het nu lijkt, in mei of juni 2025 gepresenteerd.

Op basis van het onderzoek willen Rijk en regio concrete maatregelen nemen om de bereikbaarheid van het gebied te verbeteren. Volgend voorjaar, als het onderoek af is, hopen de partijen afspraken te hebben gemaakt voor maatregelen voor alle soorten verkeer: voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en auto’s.

Waar gaat het over?

In de periode tot 2040 moeten in de Westflank 11.000 nieuwe woningen bij komen. Omdat het verkeer dan ook zou toenemen, hebben provincie en gemeente voor hun onderzoek een knelpuntenkaart gemaakt, waarop bewoners en geïnteresseerden konden reageren. Mogelijke oplossingen voor die knelpunten zijn in juni van dit jaar toegevoegd in een oplossingenkaart.

Het plan was gedurende de zomer te onderzoeken hoe effectief deze oplossingen zijn, maar dit heeft meer tijd nodig. Het gaat dan bijvoorbeeld over verbeteringen aan de westelijke ringweg, de N355, het Reitdiepplein en het knooppunt Hoogkerk. Maar ook oplossingen voor fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer komen aan bod.

Tijd, maar ook geld

Voor het nemen van maatregelen speelt naast tijd ook geld(tekort) een rol. Voor nu is er 164 miljoen beschikbaar om de bereikbaarheid van de Westflank te verbeteren, waarvan 82 miljoen euro van het Rijk en 82 miljoen euro van de regio. “We onderzoeken nu nog hoe met het beschikbare geld (164 miljoen, prijspeil 2022) zo veel mogelijk resultaat kan worden geboekt”, aldus gemeente en provincie.