Onderzoek: ‘Deel mkb in Groningen presteert slechter door gaswinning’

nieuws
Foto via Winkelcentrum Koopmansplein Ten Boer

Mkb-bedrijven met twee tot vijftig werknemers in het aardbevingsgebied van Groningen presteren slechter dan gelijksoortige bedrijven elders in het land. De oorzaak daarvan is hoogstwaarschijnlijk de gaswinningsproblematiek in de provincie.

Dit blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O en Decisio. Vooral kleine bedrijven met twee tot negen werknemers hebben het moeilijk. Uit het onderzoek blijkt dat deze bedrijven minder omzet draaien dan vergelijkbare bedrijven buiten het aardbevingsgebied. Ook blijven vastgoedprijzen en de vraag naar bedrijfsruimte achter, wat wijst op een minder aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Hoewel er geen sprake is van massale faillissementen of grote leegstand, baart de achterblijvende productiviteit zorgen bij de provincie en de onderzoekers. Werknemers in dit gebied genereren minder omzet, wat leidt tot problemen zoals hogere schulden of lagere investeringen. De onderzoeksbureaus noemen deze conclusie ‘extra zorgwekkend’, omdat het productiviteitsniveau al aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde lag.