OOG Sport is één van de langst bestaande programma’s op OOG. Vrijwilligers trekken in het weekend naar de verenigingen om verslag te doen van de wedstrijden. Ondanks dat het programma een oudje is, kunnen de ambities die eindredacteur Wesley Ferwerda heeft jong en verfrissend worden genoemd.
Het is zaterdagmiddag 15.15 uur. Achter de microfoons in de radiostudio zit Ferwerda samen met Louise Schouten, met wie hij het programma presenteert. “Hier word ik gelukkig van”, glundert Ferwerda, terwijl er kort daarvoor een plaat is ingestart. “Onze verslaggever Andor Heij is vandaag bij de stadsderby Oranje Nassau tegen Be Quick. Hij vertelt in rake bewoording wat er op het veld gebeurt en sluit af met de tussenstand en de minuut waarin de wedstrijd zit. Wij hoeven als presentatoren niks meer te zeggen en kunnen direct naar de muziek. Daardoor klinkt het heel strak. Dat vind ik mooi.”
Kweekvijver
Op de zaterdag worden luisteraars tussen 15.00 en 18.00 uur volledig bijgepraat van het reilen en zeilen op de sportvelden. “Het is ontzettend leuk om te doen. Voor veel mensen is het ook een springplank. Neem bijvoorbeeld Wilfred Genee. Hij is indertijd zijn carrière bij dit programma begonnen. Maar ook mensen als Jordi Mulderij, die de afgelopen jaren dj was op Radio Veronica. Hij heeft een tijdlang de techniek voor dit programma verzorgd. Eigenlijk is OOG Sport een hele mooie kweekvijver waar je veel kunt leren. En soms vissen landelijk zenders iemand uit deze vijver, wat mij dan weer heel trots maakt.”
Meer variatie
Tijdens de uitzending rollen de tussenstanden voorbij en worden trainers na afloop aan de tand gevoeld. Wat opvalt is dat het wel voornamelijk voetbal is dat de klok slaat. “We kunnen wel wat enthousiaste mensen gebruiken. Eigenlijk hebben we nu wat te weinig verslaggevers om overal verslag van te kunnen doen”, vertelt Ferwerda. “Mensen die het leuk lijkt om verslag te doen van een voetbalwedstrijd, of juist van een andere sportwedstrijd, die zouden erg welkom zijn. Er wordt in Groningen door zoveel verenigingen op een hoog en serieus niveau gesport, dat we dat graag zouden willen laten horen. In ben een groot voorstander om meer variatie toe te voegen.”
“Onder woorden kunnen brengen wat je ziet”
Op de vraag of iedereen zich aan kan melden is Ferwerda duidelijk: “Je moet goed kunnen communiceren. Je moet ook goed onder woorden kunnen brengen wat je ziet. En je moet niet bang zijn om na afloop op iemand af te stappen. Het is niet zo dat we mensen met journalistieke diploma’s zoeken. Als je 16 jaar oud bent, en het lijkt je ontzettend leuk, dan komen we graag met jou in contact. Maar dat geldt ook voor als je 40 of 68 jaar oud bent. Iedereen is wat dat betreft welkom.”
Huiswerk
Wat opvalt tijdens de uitzending is dat het ontspannen is. Er is geen sprake van hectiek. “We hebben alles goed onder controle”, lacht Ferwerda. “Als presentatoren hebben we ons huiswerk goed gedaan. En dat geldt ook voor de verslaggevers. Dan moet je niet denken dat je daar uren mee bezig bent hoor. Maar het is wel handig dat je van tevoren de hoofdlijnen kent. Dat je weet of bepaalde spelers geblesseerd zijn of dat er situaties spelen. Van tevoren kun je even de trainers bellen om deze informatie te achterhalen of je gaat kort voor de wedstrijd naar een bestuurskamer.”
“Bij verenigingen word je met open armen ontvangen”
Op de vraag of Ferwerda nooit zenuwachtig is antwoordt hij: “De eerste keer dat ik bij een wedstrijd verslag moest doen ging ik daar met trillende handjes naar toe. Je stapt een onbekende wereld in, je gaat iets nieuws doen. Maar weet je wat zo leuk is? Alle verenigingen die ik heb bezocht, die vinden het ontzettend leuk dat jij er bent om verslag te doen van de verrichtingen van hun club. Bij sommige verenigingen word je ook echt in de watten gelegd. Dat ligt het wedstrijdformulier al voor je klaar en krijg je koffie met wat lekkers aangeboden. Het voelt als een warm bad. En die zenuwen verdwijnen op een gegeven moment.”
“Uitzendingen bij speciale wedstrijden”
Qua toekomst droomt de eindredacteur groots: “We hebben nu een radioprogramma op de zaterdagmiddag. Als we wat meer mensen zouden hebben, dan kunnen we wellicht ook weer iets doen op de zondagmiddag. Of bij bepaalde speciale wedstrijden. Dat als Donar, Lycurgus of GIJS op een avond speelt, dat je dan een extra sportprogramma inlast. En wie weet kunnen we in de toekomst ook wat op televisie doen.”
“In de voetsporen van Wilfred Genee”
Mensen die interesse hebben kunnen een mail sturen naar Ferwerda. “We gaan iemand niet het diepe ingooien. Sowieso word je begeleid en je krijgt ook feedback. We luisteren bijvoorbeeld als redactie wel eens een uitzending terug waarbij we elkaar dan feedback geven. Dat is super leerzaam en ook erg gezellig. En wat ik al zei, als je droomt om in de voetsporen van Wilfred Genee te stappen of dat je een leuke vrijwilligersklus zoekt, iedereen is bij ons welkom.”
Neem via deze link contact op met Wesley Ferwerda.