Petitie Extinction Rebellion om Sterrebos te ‘redden’: “259 jaar oud bos is onvervangbaar”

nieuws
Extinction Rebellion heeft een spandoek opgehangen in het Sterrebos.

Een zes meter breed pad in het verlengde van de Sterrebosstraat aan het noordelijk deel Sterrebos wordt funest voor de biodiversiteit in Groningen. Dat vindt de boomgroep van Extinction Rebellion in Groningen. De milieu-actiegroep is een petitie gestart tegen de plannen, omdat ze bang is dat ze ook doorwerken op de rest van het Sterrebos.

Inmiddels staan er bijna vijfhonderd handtekeningen onder de petitie. Extinction Rebellion vindt dat er onvoldoende inspraak is geweest van burgers rond de huidige plannen rond het Sterrebos. Die spitsen zich nu toe op het noordelijk deel Sterrebos.  Daar zijn met potlood een zes meter breed half verhard ingetekend, met een zichtlijn of as naar de Martinitoren. Ook is Extinction Rebellion tegen betegeling van paden in het Sterrebos.

De milieu-actiegroep pleit met de petitie voor een nieuwe besluitvorming waarbij alle inwoners van Groningen de kans krijgen om mee te praten. Ook missen ze expertise op het gebied van landschap en archeologie in de adviescommissie.

Daarnaast wordt opgeroepen om het bos te beschermen tegen verdere schade. Zo zijn er zorgen over plannen voor nieuwe paden en andere ingrepen die de natuur en cultuurhistorie zouden aantasten. Tegenstanders pleiten voor behoud en herstel van de natuur rondom het Sterrebos, zonder bomenkap of nieuwe fietspaden.