De fracties van D66 en Partij voor het Noorden pleiten voor meetpunten in de gemeente om de luchtkwaliteit te kunnen toetsen. In Groningen wordt op dit moment op twee plekken de kwaliteit gemeten.
“Het eerlijke antwoord is dat ook wij geen idee hebben hoe schoon de lucht in Groningen is”, vertelt raadslid Andrea Poelstra van D66. “Er zijn in de gemeente maar twee meetpunten, en wij denken dat het heel belangrijk is om daar meer meetpunten aan toe te voegen. Dat hebben we nu aan het college gevraagd.” Het is niet voor het eerst dat er in de gemeenteraad aandacht wordt besteed aan schone lucht. “Eerder dit jaar hebben we gevraagd of de gemeente ook het Schone Luchtakkoord wilde ondertekenen.”
Schone Luchtakkoord
Bij dit akkoord streven deelnemende partijen, zoals provincies en gemeenten, naar een gezondheidswinst van minimaal vijftig procent in 2030 ten opzichte van 2016. “Het college reageerde daarop dat dit niet zo belangrijk is. Wij willen echter een beter inzicht. Hoe komt men tot bepaalde conclusies? En hoe schoon, of hoe verontreinigd is onze lucht nu eigenlijk?”
Ongezonde lucht
Jaarlijks sterven er in ons land 12.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. Ongeveer 750.000 mensen met een longaandoening hebben het regelmatig benauwd. Luchtvervuiling ontstaat door industrie, verkeer, houtrook, lucht- en scheepvaart en landbouw. In Groningen is de lucht naar Nederlandse standaarden relatief schoon, maar dat geldt niet voor elke plek.
“Nog geen postcodes gevonden die een goede luchtkwaliteit aangeeft”
“We weten dat veel mensen overlast ervaren. Maar we hebben geen goede cijfers voor de gemeente. De twee meetpunten die we hebben bevinden zich bij de Europaweg en aan de Nijensteinheerd. De kaarten zijn erg technisch en zijn lastig te interpreteren. Op de website van het Longfonds kun je een luchtkwaliteitscheck uitvoeren. We hebben diverse postcodes, verdeeld over de gemeente, ingevoerd en deze resultaten geven een matig tot slechte kwaliteit aan. We hebben nog niet een postcode gevonden die een goede luchtkwaliteit aangeeft.”
“Meer te weten komen over de plekken waar we in moeten grijpen”
Het Franse project EcorcÁir vond een methode om de depositie van fijnstof te meten via ijzerdeeltjes op de schors van platanen. Uit de landelijke resultaten blijkt dat er veel hoge concentraties zijn gemeten. In Groningen is er met behulp van deze methode beperkt gemeten. Wel blijkt uit deze resultaten dat er verontreinigde lucht werd aangetroffen bij de Radesingel en bij de Van Iddekingeweg. Poelstra: “Daarom kunnen we de redenatie van het College ook niet goed volgen om geen aansluiting te zoeken bij het Schone Luchtakkoord. Om onze ambities op het gebied van schone lucht waar te maken, is het belangrijk dat we meer te weten komen over de plekken waar we in moeten grijpen.”
De vragen die de beide partijen hebben gesteld zullen binnen enkele weken beantwoord worden.