Categorieën: Nieuws

Pleidooi voor meer meetpunten om luchtkwaliteit in gemeente te kunnen toetsen

De fracties van D66 en Partij voor het Noorden pleiten voor meetpunten in de gemeente om de luchtkwaliteit te kunnen toetsen. In Groningen wordt op dit moment op twee plekken de kwaliteit gemeten.

“Het eerlijke antwoord is dat ook wij geen idee hebben hoe schoon de lucht in Groningen is”, vertelt raadslid Andrea Poelstra van D66. “Er zijn in de gemeente maar twee meetpunten, en wij denken dat het heel belangrijk is om daar meer meetpunten aan toe te voegen. Dat hebben we nu aan het college gevraagd.” Het is niet voor het eerst dat er in de gemeenteraad aandacht wordt besteed aan schone lucht. “Eerder dit jaar hebben we gevraagd of de gemeente ook het Schone Luchtakkoord wilde ondertekenen.”

Schone Luchtakkoord
Bij dit akkoord streven deelnemende partijen, zoals provincies en gemeenten, naar een gezondheidswinst van minimaal vijftig procent in 2030 ten opzichte van 2016. “Het college reageerde daarop dat dit niet zo belangrijk is. Wij willen echter een beter inzicht. Hoe komt men tot bepaalde conclusies? En hoe schoon, of hoe verontreinigd is onze lucht nu eigenlijk?”

Ongezonde lucht
Jaarlijks sterven er in ons land 12.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. Ongeveer 750.000 mensen met een longaandoening hebben het regelmatig benauwd. Luchtvervuiling ontstaat door industrie, verkeer, houtrook, lucht- en scheepvaart en landbouw. In Groningen is de lucht naar Nederlandse standaarden relatief schoon, maar dat geldt niet voor elke plek.

“Nog geen postcodes gevonden die een goede luchtkwaliteit aangeeft”
“We weten dat veel mensen overlast ervaren. Maar we hebben geen goede cijfers voor de gemeente. De twee meetpunten die we hebben bevinden zich bij de Europaweg en aan de Nijensteinheerd. De kaarten zijn erg technisch en zijn lastig te interpreteren. Op de website van het Longfonds kun je een luchtkwaliteitscheck uitvoeren. We hebben diverse postcodes, verdeeld over de gemeente, ingevoerd en deze resultaten geven een matig tot slechte kwaliteit aan. We hebben nog niet een postcode gevonden die een goede luchtkwaliteit aangeeft.”

“Meer te weten komen over de plekken waar we in moeten grijpen”
Het Franse project EcorcÁir vond een methode om de depositie van fijnstof te meten via ijzerdeeltjes op de schors van platanen. Uit de landelijke resultaten blijkt dat er veel hoge concentraties zijn gemeten. In Groningen is er met behulp van deze methode beperkt gemeten. Wel blijkt uit deze resultaten dat er verontreinigde lucht werd aangetroffen bij de Radesingel en bij de Van Iddekingeweg. Poelstra: “Daarom kunnen we de redenatie van het College ook niet goed volgen om geen aansluiting te zoeken bij het Schone Luchtakkoord. Om onze ambities op het gebied van schone lucht waar te maken, is het belangrijk dat we meer te weten komen over de plekken waar we in moeten grijpen.”

De vragen die de beide partijen hebben gesteld zullen binnen enkele weken beantwoord worden.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Johan van Zwedenlaan geschikte locatie voor woonwagens’

De gemeente heeft een locatie gevonden voor zo'n dertig woonwagens. Het gaat om een stuk…

23 minuten geleden

SP: Provincie Groningen moet NU investeren in het versterken van milieutaken

De Statenfractie van de Socialistische Partij is boos over het besluit van de provincie Groningen…

2 uur geleden

Dienstregeling 2025: meer bussen voor platteland en naar de steden

De dienstregeling van het busvervoer wordt komend jaar met 2 miljoen euro uitgebreid. Dat heeft…

2 uur geleden

Minister kondigt extra regels aan om ‘verengelsing’ in het hoger onderwijs aan te pakken

Minister Eppo Bruins (NSC) van Onderwijs heeft extra regels aangekondigd om de 'verengelsing' in het…

6 uur geleden

“Woensdag erg zacht en droog, op vrijdag kans op een bui”

De komende dagen gaan erg zacht verlopen voor de tijd van het jaar. Volgens OOG-weerman…

13 uur geleden

Vliegen naar Ierland en Egypte vanaf Eelde is niet wat het lijkt; politiek vraagt opheldering

De fracties van GroenLinks, D66, SP, Partij voor de Dieren en Volt in de Provinciale…

14 uur geleden