Pro-Palestina demonstratie op Stadsbalkon: “We willen de druk op de Nederlandse samenleving en regering opvoeren”

nieuws
Het protest is verplaatst (foto: Patrick Wind - 112 Groningen)

Pro-Palestijnse actiegroepen hebben maandagavond gedemonstreerd nabij het Hoofdstation van Groningen. Daar zou vanaf 18.00 een ‘sit-in’ plaatsvinden, maar deze is verplaatst naar het Stadsbalkon boven de fietsenstalling.

De demonstratie begon in de middag op de Grote Markt, waar zo’n honderd mensen zich verzamelden. Vanaf het centrum zijn ze naar het Hoofdstation gelopen. Daar hing een gespannen sfeer. In overleg met de organisatie, politie en NS heeft de gemeente besloten dit te verplaatsen naar het Stadsbalkon, vlak naast het Hoofdstation.

“We hebben dit georganiseerd, omdat er in Palestina een genocide aan de hand is”, vertelt één van de actievoerders. “We willen daarbij stilstaan en we willen de druk op de Nederlandse samenleving en regering opvoeren om te stoppen met het geven van steun aan Israël. Zij zijn degenen die de genocide aan het plegen zijn.”

‘Niet genoeg bekendheid’

De actievoerders wapperen met vlaggen en steken kartonnen protestborden in de lucht. Op sommige van die borden staan verhalen van vermoorde Palestijnen. “Er is niet genoeg bekendheid over dit conflict”, vertelt één van de aanwezigen. “Veel informatie wordt tegengehouden.” Door te protesteren hoopt ze meer Nederlanders bewust te maken van wat er gaande is in Palestina.

Een andere actievoerder had graag een grotere actie gezien. “Het is nogal bescheiden. Ik zou wel een demonstratie willen met 100.000 mensen, maar dat lukt nog niet.”

 

 

Het protest voorafgaand aan de verplaatsing (foto: Rieks Oijnhausen)