Categorieën: Sport

Recordaantal starters bij 4 Mijl: “deelnemen aan evenementen wordt steeds belangrijker”

Het is het tweede weekend van oktober, dat betekent dat het tijd is voor de 4 Mijl van Groningen. Met een recordaantal deelnemers van 25.000 belooft het zondagmiddag een gezellige boel in Stad en Haren te worden.

Johan Meijer van organisator Golazo is er in ieder geval klaar voor. “Het is voor ons altijd het hoogtepunt van het jaar”, zei hij zaterdag in Haren Doet: Op weg naar de 4 Mijl op OOG Radio.

“We zijn op dit moment vooral in Haren bezig”, omschreef hij de stand van zaken zaterdag tussen de middag. “Gisteren zijn de toiletten geplaatst en vandaag de hekken, dat wordt vanmiddag afgemaakt. Pas als vanmiddag de markt helemaal is opgeruimd op de Vismarkt, kunnen we daar beginnen. Daar kunnen we vanaf half zeven á zeven uur beginnen met bouwen en morgen zetten we de hekken verder op het parcours.”

Laatste keer

De Hereweg gaat vanaf maandag twee maanden dicht bij de ringweg, omdat daar nog een gedeelte van het oude ringwegviaduct staat. Dat dit deel er nog staat, komt puur en alleen door de 4 Mijl. “Dit is de laatste keer dat je daar onderdoor loopt, vanaf volgend jaar loop je door het Zuiderplantsoen. Tijdens de bouw van de ringweg hebben ze rekening met ons moeten houden, dat is misschien wel een leuk weetje, daarover stond een klein regeltje in de aanbesteding van het werk. Het is mooi dat er zo rekening met ons werd gehouden.”

De 4 Mijl bestaat uit tegenwoordig uit drie onderdelen: de hardloopwedstrijd op zondagmiddag, de alternatieve 4 Mijl op zaterdagavond en sinds vorig jaar de Mini 4 Mijl, waarbij één uur voor de reguliere wedstrijd kinderen de laatste kilometer van het parcours af mogen leggen, vanaf het Hereplein naar de Vismarkt. “We zijn van mening dat iedereen mee moet kunnen doen aan de 4 Mijl, bijvoorbeeld op zaterdagavond”, zegt Meijer. “Maar er zijn ook veel kleintjes waarvoor de 6,4 kilometer nog wat ver is. Voor hen is de Mini4Mijl een mooi alternatief. Dit jaar doen daar bijna 500 kinderen aan mee.”

Nieuwe PR’s voor de organisatie

Dat is meer dan vorig jaar tijdens de eerste Mini 4 Mijl, en dus een record. Maar ook op alle andere onderdelen zet de organisatie dit jaar nieuwe ‘pr’s’, met 3350 deelnemers aan de 4Mijl4You op zaterdagavond en 25.000 mensen die op zondagmiddag hardlopend van de Kromme Elleboog in Haren naar de Vismarkt in Stad gaan. Al enkele jaren werd er gedacht aan een groei naar dit deelnemersaantal, maar die groei stagneerde wat, tot nu. Meijer heeft daar een goede verklaring voor: “deelnemen aan een hardloopevenement vinden mensen steeds belangrijker worden.”

Er wordt voorzichtig gekeken naar verdere groei, maar de zondagmiddag is nu vrij vol. “Als we dan willen groeien, dan moeten we kijken naar meer tijdsruimte, en die zit voor de huidige start”, zegt de organisator. “We willen in gesprek gaan met de gemeente om te kijken of dat zou kunnen, ook qua logistiek en faciliteiten. Na volgende week gaan we in gesprek met de gemeente over hoe we daar verder in kunnen gaan, en mogelijk is eerder starten daar een optie voor.”

Luister hier het gesprek met Johan Meijer terug:

Johan Meijer van Golazo over de 4 Mijl

Het hele uur Haren Doet: Op weg naar de 4 Mijl kun je hier terugluisteren:

Kevin van der Laan

Recente berichten

Vijftig vrijwilligers maken Noorderplantsoen spik en span: “Te makkelijk wordt afval in bosjes gegooid”

Het Noorderplantsoen is klaar voor de winter. Zo'n vijftig vrijwilligers hebben zaterdag de handen uit…

1 uur geleden

Kinderziektes in matrixborden maken werkzaamheden A7 onmogelijk: “Zestig man stond klaar”

De werkzaamheden op de A7 tussen de stad en Hoogkerk kunnen dit weekend niet doorgaan…

3 uur geleden

Fatbike-bestuurder na achtervolging aangehouden, politie treft drugs en grote som geld aan

Politieagenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige fatbike-bestuurder aangehouden na een…

4 uur geleden

Food.Film.Fest komt opnieuw naar Stad: “Inspireren hoe voedsel anders kan”

Het Food.Film.Fest komt opnieuw naar de stad. In de periode van 10 november tot en…

5 uur geleden

Brand in studentenhuis Westerkade snel onder controle

In een woning aan de Westerkade heeft zaterdagochtend korte tijd brand gewoed. Bij de brand…

6 uur geleden

Veel schade bij brand in woning flatgebouw

In een woning in een flatgebouw aan de Oosterhamriklaan heeft zaterdagochtend brand gewoed. Het gebouw…

6 uur geleden