Regenboogvlag in top op Martinitoren en bij provinciehuis

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Het is Coming Outdag. Daarom hesen gedeputeerde Tjeerd van Dekken en wethouder Molema vrijdagochtend regenboogvlaggen bij het provinciehuis en op de Martinitoren.

Wethouder Molema was vrijdagochtend de eerste die een regenboogvlag hees. Twee grote exemplaren wapperen sinds vroeg in de ochtend op de Martinitoren. Drie kwartier later deed gedeputeerde Tjeerd van Dekken hetzelfde bij het provinciehuis aan de Sint-Jansstraat.

Van Dekken ontving kort daarna ook het eerste exemplaar van het boek ‘Ik ben wie ik ben!’ uit handen van Roze 50+-ambassadeur Marjet Bos. In het fotoboek staan, naast veel afbeeldingen, verhalen van een diverse groep regenboog-senioren die in de provincie Groningen wonen. Het doel van het fotoboek is het vergroten van de zichtbaarheid van regenboog-senioren in de provincie Groningen, het tonen van hun diversiteit en het delen van hun persoonlijke verhalen.

Volgens Marjet Bos wordt de LHBTI+ beweging vaak gezien als ‘jong en hip’ en sterk gefocust op de Randstad. Hierdoor zijn regenboog-senioren minder zichtbaar. Bos vindt het belangrijk om dit te verbeteren, omdat ook regenboog-senioren te maken hebben met discriminatie en uitsluiting en vaak niet zichzelf kunnen zijn, bijvoorbeeld in zorginstellingen voor ouderen.

De regenboogvlaggen en de presentatie van het fotoboek zijn onderdeel van Coming Outdag, een dag waarop jaarlijks (sinds 2009 in Nederland) aandacht wordt besteed aan het uit de kast komen: het moment waarop mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. De viering van deze dag moet de sociale acceptatie van LHBTQ-plussers bevorderen.

Foto via Gemeente Groningen