Categorieën: Nieuws

Schimmelwoningen Palembangstraat worden na jarenlange strijd aangepakt

Bewoners van de Palembangstraat hebben zaterdag samen met de SP een overwinning gevierd. Na een jarenlange strijd heeft woningcorporatie Lefier bekendgemaakt dat de woningen dan toch aangepakt gaan worden.

In de straat in de Indische Buurt hebben bewoners al jarenlang last van schimmel, tocht en kou in hun sociale huurwoningen. Meerdere keren werd er aan de bel getrokken. Men stapte naar de woningbouwvereniging, er werden spandoeken opgehangen en er werd actie gevoerd. Lang bleef het zonder resultaat. “Als je belt voor schimmel in je woning, vragen ze of ik een spray wil kopen. De bouwmarkt lacht zich dood, ik kan daar elke week wel langskomen”, liet één van de bewoners twee jaar geleden weten. Ook een buurman had er schoon genoeg van: “Dan komen ze met het voorstel of ik de beschimmelde muren opnieuw wil verven. Zes weken later kruipt het daar gewoon weer doorheen.”

Werkzaamheden beginnen volgend jaar
Bij de acties kregen de bewoners steun van de SP. “Dankzij de vastberadenheid en de gezamenlijke inzet om de situatie onder de aandacht te brengen heeft Lefier nu eindelijk het besluit genomen dat de woningen worden gerenoveerd en verduurzaamd”, laat Jaap Dijk van de SP weten. “De werkzaamheden in de Palembangstraat beginnen volgend jaar. Daarna is de Timorstraat aan de beurt. De Menadostraat staat nog niet op de lijst. Met de bewoners van deze straat zetten we de strijd voor betere woonomstandigheden door.”

Jimmy Dijk (SP): “Dit is hoe verandering werkt”
Zaterdag werd er stilgestaan bij de belangrijke ontwikkeling. Dijk: “We hebben een feestelijke bijeenkomst georganiseerd waar er samen pannenkoeken gebakken werden. Dat was niet alleen een feest, maar ook een bewijs dat samen strijden daadwerkelijk een verschil kan maken.” Jimmy Dijk, die vanaf het begin van deze actie betrokken is geweest, was ook nu aanwezig om de bewoners te feliciteren. Hij overhandigde hen een symbolisch monumentje, een soort bokaal, als blijk van erkenning voor hun volharding en saamhorigheid. Jimmy Dijk: “Dit is hoe verandering werkt: mensen die samen opstaan voor betere woning en een betere buurt. Dat succes moeten we vieren.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

LIVE: FC Groningen neemt het op tegen FC Utrecht

FC Groningen speelt vanmiddag in de Euroborg tegen FC Utrecht. De Domstedelingen doen het onder…

24 minuten geleden

Standbeelden in Stad voorzien van blinddoeken: “Negeer wetenschap niet langer”

Verschillende standbeelden in de stad zijn zondag voorzien van een blinddoek. Het gaat om een…

53 minuten geleden

Persoon vernielt meerdere ramen van politiebureau Rademarkt

Een persoon heeft in de nacht van zaterdag op zondag meerdere ramen kapot gegooid van…

2 uur geleden

Fietser gewond bij verkeersongeluk in Haren

Bij een verkeersongeluk op de Rijksstraatweg in Haren is in de nacht van zaterdag op…

3 uur geleden

Studentensport kampt met fors ruimtegebrek: “Je komt op een wachtlijst”

Studentensportverenigingen in de gemeente kampen met een ernstig ruimtegebrek. Bijna de helft van de verenigingen…

4 uur geleden

‘Peukbusters’ gaan sigaretten met stofzuigers te lijf in Indische Buurt

Het is een opvallend gezicht in de Indische Buurt. Twee keer in de week gaan…

5 uur geleden