Categorieën: Nieuws

SP: Provincie Groningen moet NU investeren in het versterken van milieutaken

De Statenfractie van de Socialistische Partij is boos over het besluit van de provincie Groningen om geen extra middelen vrij te maken voor alle benodigde milieutaken.

De provincie heeft te maken met méér uitdagingen en taken die invloed hebben op het milieu en de leefomgeving. Voorbeelden zijn het aanzienlijk verbeteren van de waterkwaliteit vóór 2027 en het aanpassen van vergunningen van bedrijven die verouderd zijn of aangepast moeten te worden door o.a. nieuwe klimaatplannen.

De zorgen van de SP-fractie nemen eerder toe dan af, gezien de plannen voor de uitbreiding van industrieparken en het chemiepark en de zorgen rondom de lozingen en emissies van NedMag. Allemaal zaken die grote invloed hebben op de leefomgeving en het welzijn van de inwoners van Groningen.

Volgens de SP-statenfractie staat een juiste aanpak en uitvoering van de milieutaken en milieuproblemen zwaar onder druk door het ontbreken van middelen en menskracht bij de Omgevingsdienst Groningen (ODG). De omgevingsdiensten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van milieuregels, vergunningverlening en advisering op het gebied van milieu en leefomgeving.

De SP heeft al eerder in de Provinciale Staten aangekaart dat er dringend meer capaciteit nodig is. De ODG stelt dat de uitdagingen op te lossen zijn met anderhalf keer de structurele middelen en een aanzienlijke incidentele bijdrage. De Provincie gebruikt het huidige personeelstekort bij de omgevingsdienst echter als reden om geen extra geld te reserveren op de uitvoering van milieutaken op een hoger niveau te krijgen.

De SP-fractie vindt dit een bizarre gang van zaken: “Door geen extra geld te reserveren, blijft het probleem gewoon bestaan. Het is wat ons betreft noodzakelijk om samen met de ODG een plan te maken om personeel aan te trekken, op te leiden en op volle sterkte uitvoering te kunnen geven aan de taken. Dat moet nu gebeuren, niet morgen.

De komende periode spreken de Provinciale Staten over de begroting. De SP-fractie verwacht dat andere partijen het voorstel voor extra budget voor de ODG zullen steunen.

Gert van Akkeren

Recente berichten

‘Johan van Zwedenlaan geschikte locatie voor woonwagens’

De gemeente heeft een locatie gevonden voor zo'n dertig woonwagens. Het gaat om een stuk…

59 minuten geleden

Dienstregeling 2025: meer bussen voor platteland en naar de steden

De dienstregeling van het busvervoer wordt komend jaar met 2 miljoen euro uitgebreid. Dat heeft…

3 uur geleden

Minister kondigt extra regels aan om ‘verengelsing’ in het hoger onderwijs aan te pakken

Minister Eppo Bruins (NSC) van Onderwijs heeft extra regels aangekondigd om de 'verengelsing' in het…

7 uur geleden

“Woensdag erg zacht en droog, op vrijdag kans op een bui”

De komende dagen gaan erg zacht verlopen voor de tijd van het jaar. Volgens OOG-weerman…

13 uur geleden

Vliegen naar Ierland en Egypte vanaf Eelde is niet wat het lijkt; politiek vraagt opheldering

De fracties van GroenLinks, D66, SP, Partij voor de Dieren en Volt in de Provinciale…

15 uur geleden

Politie op zoek naar vermiste vrouw

De politie is dinsdagavond in de wijk Helpman op zoek naar een vermiste vrouw. Via…

15 uur geleden