Categorieën: Nieuws

Stadspartij maakt zich zorgen over winternoodopvang: “Iedere keer wordt het gebagatelliseerd”

De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich zorgen over de winternoodopvang voor dak- en thuislozen. Afgelopen week maakte wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Beschermd Wonen en Opvang bekend dat de nieuwe locatie, waar de opvang geboden wordt, pas op 1 december open gaat.

“Ik maak me hier echt zorgen over”, vertelt fractievoorzitter Yaneth Menger. “In de ideale wereld zou de opvang gewoon goed geregeld moeten zijn. Maar de praktijk is dat wij als politiek er de hele tijd achter aan moeten lopen. Als we vragen of het goed komt dan wordt het gebagatelliseerd. Maar de realiteit is dat de situatie niet onder controle is. Terwijl de opvang een kerntaak is van de gemeente. Dat moet je goed voor elkaar hebben.”

Op 1 december open
De nieuwe winteropvang voor dak- en thuislozen komt aan de Sontweg. Dit gebouw zou op 1 november open gaan, maar de wethouder liet afgelopen week weten dat dit niet gaat lukken. De nieuwe locatie gaat nu op 1 december open. Jongman schrijft dat de winterregeling wel op 1 november van start gaat. Mocht er opvang nodig zijn, dan kan er gebruik worden gemaakt van locaties binnen het bestaande aanbod van maatschappelijke opvang.

“Eén minuut voor twaalf”
De zorgen van Menger komen op een moment dat de winter de komende week voorzichtig op de deur klopt in Scandinavië. Ook in ons land wordt het de komende week kouder, waarbij er aan het einde van de week mogelijk kans is op nachtvorst. “Het is niet zo dat ik alleen maar negatief ben. De gemeente heeft het pand aan de Sontweg aangekocht. Dat is heel goed geregeld. Maar het steekt mij dat je nu om één minuut voor twaalf bekend moet maken dat het niet lukt om de verbouwing op tijd af te krijgen. Ja, het is een groot gebouw. Van een kantoorfunctie ga je naar een woonbestemming. Als je dit serieus aanvliegt dan weet je al veel eerder dat dit probleem gaat ontstaan.”

“Aantal mensen dat op straat leeft neemt toe”
Dat er de komende maand gebruik kan worden gemaakt van de bestaande opvangmogelijkheden van Leger des Heils, Wender en WerkPro beschouwt Menger als onvoldoende. “Als de winter de komende maand invalt, dan vrees ik dat dit niet genoeg zal zijn. Het aantal mensen dat op straat leeft neemt toe. Afgelopen week maakte mevrouw Jongman nog bekend dat het aantal dak- en thuisloze jongeren in de afgelopen maand is toegenomen. Ik snap ook dat haastige spoed zelden goed is. Maar als je hier meer bovenop had gezeten dan had je dit veel meer onder controle gehad.”

Contact met organisaties
Menger zegt de komende periode een vinger aan de pols te willen houden. “We hebben goed contact met de organisaties die opvang aanbieden. Van hen horen we wat er goed gaat en wat er beter kan. Loopt men tegen problemen aan, dan zullen wij als partij bekijken wat we daar aan kunnen doen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Discussie over welke verlichting er in je gemeente brandt mag je best wel eens voeren”

Een discussie over welke verlichting er brandt, en waar het wellicht een tandje minder kan,…

28 minuten geleden

Busrit van Winschoten naar Stad duurt drie uur: “Chauffeur verdient een compliment”

Deze week rijden er vanwege werkzaamheden geen treinen van Groningen richting Winschoten en Veendam. Door…

1 uur geleden

Catherine Keyl spant rechtszaak aan na investering in stuk grond Wijert-Zuid

Televisiepresentator Catherine Keyl heeft een rechtszaak aangespannen om de aankoop van een stuk grond in…

5 uur geleden

SC Stadspark knikkert GRC Groningen uit bekertoernooi

SC Stadspark verraste zondag GRC Groningen in de noordelijke districtsbeker. Be Quick 1887 won ruim…

5 uur geleden

Gemeente solidair met mensen die op de vlucht zijn: “Daar staan wij voor”

Het aanbieden van nachtopvang in de gemeente, om daarmee de situatie in Ter Apel te…

6 uur geleden

Vernielingen aangericht aan ontmoetingsplaats Beijum: “Wie heeft iets gezien?”

Vandalen hebben de afgelopen dagen vernielingen aangericht aan een caravan op het Iederswijk Terrein in…

8 uur geleden