Categorieën: Nieuws

Stadspartij pleit voor snel inschakelen verlichting Martinitoren

De Martinitoren moet weer snel in het licht worden gezet. De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen pleit daar opnieuw voor nu afgelopen week bekend is gemaakt dat de Martinitoren de mooiste kerktoren van Nederland is.

“Het frustreert behoorlijk”, vertelt raadslid Niels Hilboesen. “Aanvankelijk liet de wethouder weten dat de Martinitoren, en ook de Aa-toren, na de zomer weer verlicht zouden zijn. Het proces had vertraging opgelopen omdat de verlichting bij de Martinitoren deels kapot was en ook waren de lampen niet energiezuinig. Na een periode van testen zou het weer ingeschakeld worden. Inmiddels zijn we bijna november en brandt er nog niks. Ik vind dat jammer. Juist omdat je je trots uit zou moeten lichten. En zeker nu blijkt dat we de mooiste kerktoren van het land hebben.”

Veiligheid
Stadspartij 100% voor Groningen heeft daarom vragen ingediend die mede namens de fracties van PVV, Partij voor het Noorden en het CDA gesteld worden. “In de vragen kijk ik ook naar de veiligheid. Want als we wat breder kijken dan zien we dat het op verschillende plekken in onze gemeente eigenlijk te donker is. Afgelopen woensdag hebben we als raadscommissie een fietstocht gemaakt met het team Openbare Orde en Veiligheid. Juist op die donkere plekken, daar spelen de problemen zich af. Daar gebeuren de ongure dingen. Het Martinikerkhof bijvoorbeeld en De Gele Loper. Maar ook de Grote Markt, waar het sinds de herinrichting donkerder is geworden. Maar ook een fietspad richting Meerstad, daar brandt geen verlichting. Als gemeente hebben we veiligheid hoog in het vaandel staan, maar daar hoort dan wel minimale verlichting bij om het ook veilig te kunnen laten zijn. Dat ontbreekt nu.”

“Voor fietsers moet het veilig zijn”
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stegen de energieprijzen. Voor veel gemeentebesturen in West-Europa was dit aanleiding om de openbare verlichting van gebouwen en bruggen uit te schakelen. Het was een beweging die ook paste binnen de duurzaamheidsgedachte, maar het is nooit doorgevoerd in de richting van bijvoorbeeld het verlichten van winkels en bedrijven. Hilboesen: “Die discussie kun je prima gaan voeren. Welke verlichting wil je ’s nachts hebben branden? De straatverlichting is daarbij essentieel. Groningen profileert zich als een fietsstad. Je wilt dat het voor de fietsers op straat veilig is. Naast de straatverlichting zou je bepaalde gebouwen uit kunnen lichten. Dit kan het veiligheidsgevoel versterken, maar je kunt er ook mee laten zien waar je als gemeente trots op bent. Daarbij zouden we ook kunnen leren van andere steden. En je hebt verlichting waarvan je zegt, dat mag wel een tandje minder. Dat is niet nodig. Een discussie daarover lijkt me heel fair. Bij die discussie zou je bewoners ook kunnen betrekken.”

“Komt de Martinitoren dit jaar nog in het licht te staan?”
Stadspartij 100% voor Groningen heeft samen met de PVV, Partij voor het Noorden en het CDA schriftelijke vragen gesteld. Hilboesen: “Dat is niet voor het eerst dat we dat doen. Maar we willen weten waar we nu staan. Komt de Martinitoren dit jaar nog in het licht te staan? En kunnen we de verlichting in de Groningen dusdanig aanpassen dat het veiliger wordt? Naar de antwoorden op die vragen ben ik erg nieuwsgierig.”

Verslaggever Jaron Bergsma sprak in maart met Yaneth Menger van de Stadspartij toen het probleem ook al speelde:

vragen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Busrit van Winschoten naar Stad duurt drie uur: “Chauffeur verdient een compliment”

Deze week rijden er vanwege werkzaamheden geen treinen van Groningen richting Winschoten en Veendam. Door…

12 minuten geleden

Catherine Keyl spant rechtszaak aan na investering in stuk grond Wijert-Zuid

Televisiepresentator Catherine Keyl heeft een rechtszaak aangespannen om de aankoop van een stuk grond in…

4 uur geleden

SC Stadspark knikkert GRC Groningen uit bekertoernooi

SC Stadspark verraste zondag GRC Groningen in de noordelijke districtsbeker. Be Quick 1887 won ruim…

4 uur geleden

Gemeente solidair met mensen die op de vlucht zijn: “Daar staan wij voor”

Het aanbieden van nachtopvang in de gemeente, om daarmee de situatie in Ter Apel te…

5 uur geleden

Vernielingen aangericht aan ontmoetingsplaats Beijum: “Wie heeft iets gezien?”

Vandalen hebben de afgelopen dagen vernielingen aangericht aan een caravan op het Iederswijk Terrein in…

7 uur geleden

XR deelt gratis tweedehands kleding uit in binnenstad: “Stoppen van Fast Fashion”

Actievoerders van Extinction Rebellion hebben zaterdag actie gevoerd in de binnenstad tegen Fast Fashion. Door…

8 uur geleden