Categorieën: Nieuws

Stille tocht tijdens Kristallnachtherdenking keert na jaar afwezigheid terug

Er wordt in november weer een stille tocht gehouden tijdens de Kristallnachtherdenking. Vorig jaar werd dit onderdeel geschrapt uit de herdenking vanwege de situatie in het Midden-Oosten.

De Kristallnacht wordt al vele jaren in de stad herdacht. “Het programma op 10 november begint om 14.00 uur met een stille tocht vanaf het Waagplein naar de Synagoge in de Folkingestraat”, vertelt Geert Volders van Synagoge Groningen. “Een ieder is welkom om deel te nemen aan deze herdenkingstocht. Om 14.30 uur gaat het herdenkingsprogramma verder in de Synagoge.”

Gesprekken met gemeente
Dat de stille tocht vorig jaar niet doorging had te maken met het conflict in het Midden-Oosten dat op 7 oktober, enkele weken voor de herdenking, ontbrandde. Aanwijzingen dat het tijdens de stille tocht mis zou kunnen gaan waren er niet. De organisatie was echter bang dat het als een demonstratie opgevat zou kunnen worden. Daarnaast was er weinig tijd om in te spelen op de nieuwe situatie. De afgelopen periode is er overleg geweest met de gemeente en op basis van die gesprekken is besloten om de stille tocht door te laten gaan.

Kristallnacht
De Kristallnacht, de nacht van het gebroken glas, vond plaats in Duitsland in de nacht van 9 op 10 november 1938. Bij een door de nazi’s georganiseerde actie, een pogrom, werden Joden en hun bezittingen aangevallen. Er werden 1.400 synagogen in brand gestoken en gesloopt. Ongeveer 7.500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Naar alle waarschijnlijkheid kwamen er bij de acties zo’n vierhonderd Joden om het leven.

Chantal Suissa-Runne
Dit jaar wordt de Kristallnacht Herdenkingslezing verzorgd door Chantal Suissa-Runne. Suissa-Runne zet zich in voor verschillende maatschappelijke projecten en bekleedt een belangrijke functie bij het Joods-Islamitische netwerk Yalla. Ze heeft diverse succesvolle programma’s opgezet rond het verbinden van verschillende groepen in de samenleving en het tegengaan van discriminatie en uitsluiting. “Ons initiatief met het opzetten van Yalla nam direct een vlucht en we speelden een rol van betekenis in een samenleving waarin polarisatie altijd op de loer ligt”, vertelt Suissa-Runne. “Echte vriendschap is sterker dan politiek en hokjesdenken.”

Muziek en gedichten
Eerdere sprekers waren onder andere rabbijn Awraham Soetendorp, oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en ooggetuige en holocaustoverlevende Albrecht Weinberg. Vorig jaar verzorgde Manja Pach, de oprichtster van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de herdenkingslezing. Tijdens het herdenkingsprogramma zijn er muzikale bijdragen en brengen leerlingen van het Werkman Stadslyceum gedichten ten gehore

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Universiteitsraad wil in de toekomst anoniem kunnen stemmen

De Universiteitsraad wil dat stemmingen in de toekomst anoniem kunnen gaan verlopen. Op deze manier…

7 minuten geleden

Groningse kanopoloërs bereiken halve finale op WK in China

Het Nederlandse damesteam kanopolo heeft zaterdag de halve finale bereikt op het WK dat gehouden…

1 uur geleden

Aardbeving gemeten bij Usquert

Bij Usquert heeft zaterdagochtend een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI meldt dat de beving een kracht…

2 uur geleden

Gedeputeerde: “Eelde werkt aan meer bestemmingen, Egypte wordt directe vlucht”

Onlangs werd bekend dat er in de toekomst vanaf Groningen Airport Eelde gevlogen zal worden…

4 uur geleden

Klooster Yesse sluit zaterdag jaar af met festival: “Van alles te beleven”

Op het terrein van klooster Yesse bij Haren vindt zaterdag het Mini-Yessefestival plaats. Volgens de…

5 uur geleden

Provincie klaar voor de winter met levering strooizout

De provincie Groningen is klaar voor de winter. Vrijdag werd er strooizout geleverd dat in…

6 uur geleden