Studenten willen hogere basisbeurs: “We komen niet meer rond.”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Studenten voeren deze woensdag op meerdere plekken in de stad actie voor het verhogen van de basisbeurs. Ze doen dat ook elders in het land.

Aan de gebouwen van de Hunze en RUG hangen momenteel banners met de slogan ‘Goed onderwijs begint bij een goede basisbeurs’. Daarmee vraagt de Groninger Studentenbond (GSb) aandacht voor de krimpende portemonnee van studenten.

Het Nibud meldde onlangs dat uitwonende studenten er qua koopkracht gemiddeld met 6,6 procent op achteruit gaan. “De koopkrachtmaatregel is dan wel afgeschaft, maar de inflatie niet,” zegt Jitske Wielers, voorzitter van de GSb. “De rekensom komt nu gewoon niet meer uit, behalve als je hele live rijke ouders hebt.”

De studenten voeren de komende tijd ook actie tegen de aangekondigde langstudeerboete. “Studenten lopen niet uit omdat ze lui zijn, maar omdat ze niet anders kunnen,” aldus Jitske Wielers. “Zonder te werken kom je niet meer rond.” De meeste studenten werken gemiddeld 15 uur per week. Dat gaat ten koste van de tijd om te studeren.

De overkoepelende organisatie LSBb houdt op 18 oktober in Den Haag een protest tegen de langstudeerboete en vóór het verhogen van de basisbeurs.