‘Studentensport vraagt om meer capaciteit in Groningen’

nieuws
Schermen in de ACLO - Foto: Andor Heij

Studentensportverenigingen in Groningen hebben, in tegenstelling tot het beeld van het gemeentebestuur, wel degelijk last van een gebrek aan ruimte op de accommodaties die ze gebruiken. Het ruimtegebrek zou zelfs groter zijn dan op de gemeentelijke sportlocaties. De raadsfracties van Student & Stad en D66 willen daarom dat studentensportclubs een plekje kunnen krijgen op de accommodaties van de gemeente.

De twee fracties hebben dinsdag schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de capaciteit van de studentensportverenigingen.

Wethouder Jongman liet half september weten dat de gemeente geen signalen heeft dat deze verenigingen hinder ondervinden van beperkte ruimte. Dit staat echter haaks op informatie van de ACLO, stellen de twee partijen. Daaruit zou blijken dat 20 van de 49 studentensportverenigingen graag willen groeien, maar dit niet kunnen door een gebrek aan accommodatie. De bezettingsgraad van de sportfaciliteiten op de Zernike Campus is vaak honderd procent of meer, wat leidt tot lotingen en lange wachttijden voor studenten.

Student & Stad en D66 vrezen dat de problemen voor de studentensportclubs nog groter zullen worden, nu het kabinet fors bezuinigt op het hoger onderwijs. De gemeente subsidieert de studentensport niet, want dat doet de RUG. Door de bezuinigingen zal de RUG ook het mes moeten zetten in haar eigen financiën, iets waar de studentensportclubs mogelijk de dupe van worden.

Student & Stad en D66 vragen de gemeente nu om actie. Ze willen steun van het college om de groei van studentensportverenigingen te ondersteunen. Omdat er op gemeentelijke accommodaties voor sport “nog een hoop speelruimte in de capaciteit zit”, hopen de partijen dat de gemeente de studentensporters vaker toelaat op haar sportvelden en in haar sportgebouwen.