Categorieën: Nieuws

Tal van activiteiten tijdens Nacht van de Nacht: “Belang van duisternis laten zien”

Op deze zaterdag vindt de twintigste editie van Nacht van de Nacht plaats. In de gemeente worden er verschillende activiteiten gehouden.

“Met deze nacht willen we stil staan bij het belang van duisternis in onze provincie”, laat de organisatie weten. “Laat het donker worden en ontdek hoe mooi de nacht is. Tijdens de Nacht van de Nacht wordt de verlichting van diverse bedrijven en gebouwen uitgeschakeld en worden er op tal van plekken evenementen georganiseerd.”

Blaauw Sterrenwacht
Sommige dingen kun je pas zien als het echt donker is. Zo is vanaf 18.00 uur Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen aan de Nijenborgh 7 geopend. Bij helder weer kunnen bezoekers sterrenkijken door verschillende telescopen. Onder andere de Maan, sterrenclusters en de planeten Jupiter en Saturnus zijn te bewonderen. Bij slecht weer worden opnames van het heelal getoond. Daarnaast vinden er verschillende lezingen plaats en is het mobiele planetarium te bezoeken.

Lezing en muziek in de Oosterkerk
De deuren van de Oosterkerk aan de E. Thomassen à Thuessinklaan zijn van 20.00 tot 23.00 uur geopend. Het thema van de avond is ‘Tweiduuster’. Vanaf 20.00 uur wordt er door Klaas Pieterman een lezing gehouden in de Groningse taal. Pieterman is naast predikant ook meesterverteller. Gedurende de avond is er ook muziek, worden er gedichten voorgelezen en is er ruimte voor ontmoeting.

Mediteren in De Onlanden
Aan de Madijk in Eelderwolde wordt er vanaf 20.30 uur gemediteerd. Dit mediteren vindt plaats in de natuur. Na het verzamelen bij de Onlanderij worden er twee meditaties gedaan in De Onlanden waarbij de aanwezigen onderdeel zullen worden van het leven op aarde en hier stil bij zullen staan. De organisatie adviseert deelnemers wel op warme kleding aan te trekken en om iets mee te nemen waar men op kan zitten.

Dineren bij kaarslicht
Voor horecagelegenheid Jamey Fitz is de Nacht van de Nacht aanleiding om in het restaurant aan het Gedempte Zuiderdiep een candlelight dinner te organiseren. De verlichting in het etablissement zal gedimd zijn en gasten zullen dineren bij enkel de verlichting van kaarsen.

De Nacht van de Nacht is een project van de Natuur en Milieufederaties. Voor een overzicht van alle activiteiten in de gemeente kun je terecht op deze website.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Maandag bewolkt en regen, aan het einde van de week kouder”

De komende dagen verlopen grijs en zo nu en dan valt er regen. Volgens OOG-weerman…

9 uur geleden

GIJS pakt eerste thuisoverwinning door Red Eagles met 4-3 te verslaan

De ijshockeyers van GIJS hebben zondagavond goede zaken gedaan in de competitie door in eigen…

10 uur geleden

“Discussie over welke verlichting er in je gemeente brandt mag je best wel eens voeren”

Een discussie over welke verlichting er brandt, en waar het wellicht een tandje minder kan,…

11 uur geleden

Busrit van Winschoten naar Stad duurt drie uur: “Chauffeur verdient een compliment”

Deze week rijden er vanwege werkzaamheden geen treinen van Groningen richting Winschoten en Veendam. Door…

12 uur geleden

Catherine Keyl spant rechtszaak aan na investering in stuk grond Wijert-Zuid

Televisiepresentator Catherine Keyl heeft een rechtszaak aangespannen om de aankoop van een stuk grond in…

16 uur geleden

SC Stadspark knikkert GRC Groningen uit bekertoernooi

SC Stadspark verraste zondag GRC Groningen in de noordelijke districtsbeker. Be Quick 1887 won ruim…

16 uur geleden