Terugkijken op hoge snelheid: timelapse van terugplaatsing seinhuis en loopbrug op Hoofdstation

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Tweeënhalve week geleden plaatste een aannemer het monumentale seinhuis en de loopbrug (passerelle) terug op hun oorspronkelijke plek op het Hoofdstation. Wie de grote hijsklus nog een keer helemaal wil beleven, kan de twee dagen durende operatie nu terugkijken in ruim een minuut.

ProRail liet een timelapse maken van de twee dagen durende hijsklus. Die is nu klaar en te zien in de onderstaande video.

In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 werd de loopbrug op zijn plek gehesen. De nacht erna was het de beurt aan het monumentale seinhuis. De klus zou eigenlijk een weekend eerder plaatsvinden, maar werd een week uitgesteld omdat de grote kraan die de klus moest klaren kapot ging.

Het monumentale seinhuis en de loopbrug moesten ruim twee jaar geleden plaats maken vanwege de werkzaamheden op het Hoofdstation. Op de oude plek werd een bouwkuip aangelegd om de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling aan te kunnen leggen. Daarom werden de gebouwen tijdelijk verplaatst naar perron 3. In de afgelopen twee jaar zijn de monumentale gebouwen volledig gerestaureerd.