Categorieën: Nieuws

‘Traag proces rond participatie schaadt vertrouwen in politiek, raad heeft nauwelijks een rol’

Een soort ‘lokale wet’ die duidelijk maakt welke verantwoordelijkheid en rol de gemeente, gemeenteraad en inwoners hebben bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van beleid. Al ruim twee jaar werkt de gemeente aan deze regels: de participatienota en -verordening. Maar de gemeenteraad wordt hierover in het duister gehouden en het college moet snel over de brug komen met de nieuwe regels, vindt de fractie van D66.

De gemeente begon in maart 2022 met het nieuwe beleid, nadat het tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen veel besproken was. Maar de nieuwe kaders zijn er nog steeds niet, en dat duurt te lang, vindt D66. Erger nog, aldus de fractie: de gemeenteraad heeft nog steeds geen nieuwe verordening en beleid voorbij zien komen.

De partij is er klaar mee, aldus D66-raadslid Mirjam Gietema. “Participatie betekent letterlijk deelnemen”, zegt Gietema. “De raad heeft op dit moment nauwelijks een rol in het proces waarin deze twee documenten tot stand komen. D66 vindt dit zeer problematisch.”

‘Onderlinge communicatie gaat te vaak mis’

De gevolgen van het ontbreken van de regels zijn duidelijk terug te zien, vindt D66. Gietema verwijst onder meer naar de uitslag van de OOG Thermometer. De lokale politiek en het gemeentebestuur haalden amper een voldoende, zo bleek uit de rapportcijfers. Een ‘eliteclubje’, ‘schijnparticipatie’ en ‘onzichtbaar’, zo klonken enkele reacties.

Dit hadden de participatienota en -verordening kunnen voorkomen, stelt Gietema. “We hadden hiermee veel miscommunicatie, onbegrip en discussie over de zeggenschap van inwoners kunnen vermijden. Juist in de onderlinge communicatie gaat het nu te vaak mis, en dat is niet goed voor de reputatie van de gemeente, de politiek en de samenwerking met inwoners.”

‘Niet verzanden in discussie’

De D66-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend over deze kwestie. De raad moet nu betrokken worden bij het proces rond de nieuwe nota en verordening, vindt D66. Uiteindelijk moet de gemeenteraad de verordening en het participatiebeleid vaststellen, besluit Gietema: “Het laatste wat D66 wil, is verzanden in een discussie in de gemeenteraad over het participatieproces. Als er één beleid is waarbij je dat niet wilt, is het wel het beleid over het participatieproces zelf.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Grijs weekend op komst tijdens intocht Sinterklaas

Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…

5 uur geleden

Groninger Museum wint Museumkids Award

Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…

6 uur geleden

Tijdelijk fietspad op plek ‘gouden tunneltje’ vanwege nieuwe afsluiting

Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…

8 uur geleden

Wat vind jij van het Forum? | OOG Panel

Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…

9 uur geleden

FC Groningen speelt gelijk tegen FC Köln

FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…

11 uur geleden

Groningen zakt van goud naar brons op ranglijst gezondste stad

"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…

12 uur geleden