Een soort ‘lokale wet’ die duidelijk maakt welke verantwoordelijkheid en rol de gemeente, gemeenteraad en inwoners hebben bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van beleid. Al ruim twee jaar werkt de gemeente aan deze regels: de participatienota en -verordening. Maar de gemeenteraad wordt hierover in het duister gehouden en het college moet snel over de brug komen met de nieuwe regels, vindt de fractie van D66.
De gemeente begon in maart 2022 met het nieuwe beleid, nadat het tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen veel besproken was. Maar de nieuwe kaders zijn er nog steeds niet, en dat duurt te lang, vindt D66. Erger nog, aldus de fractie: de gemeenteraad heeft nog steeds geen nieuwe verordening en beleid voorbij zien komen.
De partij is er klaar mee, aldus D66-raadslid Mirjam Gietema. “Participatie betekent letterlijk deelnemen”, zegt Gietema. “De raad heeft op dit moment nauwelijks een rol in het proces waarin deze twee documenten tot stand komen. D66 vindt dit zeer problematisch.”
De gevolgen van het ontbreken van de regels zijn duidelijk terug te zien, vindt D66. Gietema verwijst onder meer naar de uitslag van de OOG Thermometer. De lokale politiek en het gemeentebestuur haalden amper een voldoende, zo bleek uit de rapportcijfers. Een ‘eliteclubje’, ‘schijnparticipatie’ en ‘onzichtbaar’, zo klonken enkele reacties.
Dit hadden de participatienota en -verordening kunnen voorkomen, stelt Gietema. “We hadden hiermee veel miscommunicatie, onbegrip en discussie over de zeggenschap van inwoners kunnen vermijden. Juist in de onderlinge communicatie gaat het nu te vaak mis, en dat is niet goed voor de reputatie van de gemeente, de politiek en de samenwerking met inwoners.”
De D66-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend over deze kwestie. De raad moet nu betrokken worden bij het proces rond de nieuwe nota en verordening, vindt D66. Uiteindelijk moet de gemeenteraad de verordening en het participatiebeleid vaststellen, besluit Gietema: “Het laatste wat D66 wil, is verzanden in een discussie in de gemeenteraad over het participatieproces. Als er één beleid is waarbij je dat niet wilt, is het wel het beleid over het participatieproces zelf.”
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…
Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…
De zachtere temperaturen blijven nog even bij ons. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis begint donderdag mild,…