Veel belangstelling voor tijdelijke milieustraat Froukemaheerd

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Sinds 2016 strijkt er in de herfst in de Froukemaheerd in de wijk Beijum een tijdelijke milieustraat neer. Ook op deze zaterdag werd daar weer veelvuldig gebruik van gemaakt.

Initiatiefnemers van de actie zijn Bianca Schuitema en Jansje Dokter. Aanleiding indertijd was het afval dat in de wijk gedumpt werd. Daarop ontstond het idee om in de herfstperiode op een zaterdag een milieustraat op te tuigen die specifiek bedoeld is voor de bewoners van de Froukemaheerd en de Wibenaheerd. Tijdens de eerste editie leverde dit drie volle containers op met bijvoorbeeld oude fietsen, koelkasten en wasmachines.

Grofvuil
Vanwege het succes is de actie de afgelopen jaren gecontinueerd. “Grofvuil, oud ijzer, hout en afgedankte elektronische apparaten zijn in onze milieustraat welkom”, laten de initiatiefnemers weten. “Asbest, chemisch afval, bouwafval en puin en tuingrond is dat niet.” In de ochtenduren is het op de locatie al flink druk geweest waarbij er veel spullen zijn ingeleverd. “Het is niet het enige dat we doen. Ook is er de mogelijkheid om zwerfafval op te ruimen. MilieuStewards hebben grijpers en afvalzakken meegenomen waarmee je de wijk in kunt om dit afval op te ruimen.”

Kerstpakkettenactie
De actie wordt ook aangegrepen om een inzameling te houden voor de kerstpakkettenactie die de laatste jaren plaatsvindt in de wijk. De kerstpakketten zijn bedoeld voor wijkbewoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vorig jaar werden er 250 huishoudens voorzien van zo’n pakket en ook werden er 125 kinderpakketten uitgedeeld. Om de actie mogelijk te maken is men afhankelijk van donaties en giften. “Op deze zaterdag zijn we op zoek naar lang houdbare producten. Deze kunnen bij de milieustraat ingeleverd worden.” Bij lang houdbare producten moet er gedacht worden aan pasta, rijst, havermout, pastasaus en honing.

De tijdelijke milieustraat was tot 14.00 uur te vinden aan de Froukemaheerd. Deze zaterdag leverde het twaalf volle containers op.