Categorieën: Nieuws

Vijftig vrijwilligers maken Noorderplantsoen spik en span: “Te makkelijk wordt afval in bosjes gegooid”

Het Noorderplantsoen is klaar voor de winter. Zo’n vijftig vrijwilligers hebben zaterdag de handen uit de mouwen gestoken om afval in het plantsoen op te ruimen. Volgens Tonny Evers van de organisatie werd de dag een succes.

Hoi Tonny! Vijftig vrijwilligers maar liefst …
“Ja, wij stonden vanochtend zelf ook even met de ogen te knipperen. Het was echt fantastisch. Mensen kwamen van heinde en verre vandaan. Er waren bijvoorbeeld deelnemers uit Haren en Hoogkerk die ons kwamen helpen. Maar ook het zwerfvuilteam dat normaal opereert in de Oosterparkwijk was present. Men verzamelde zich rond 11.00 uur bij restaurant Zondag. Zij hadden het weer heel goed voor elkaar met koffie en wat lekkers voor de deelnemers. Daarna was het even wachten op de gemeente. Zij hadden wat vertraging bij het leveren van de grijpers en de handschoenen. Maar dat gaf wel de mogelijkheid om wat mooie gesprekken met de deelnemers aan te knopen.”

Dan ga je aan de slag. Wat kom je dan zoal tegen?
“Toch wel weer wat opmerkelijke voorwerpen. We hebben bijvoorbeeld twee helmen opgeruimd. Maar ook veel klein spul als glazen, blikjes, doppen en sigarettenpeuken. En ook veel kroonkurken. Het zijn toch grotendeels restanten van de activiteiten die afgelopen zomer in het plantsoen hebben plaatsgevonden. Ondanks dat er genoeg afvalbakken staan wordt er nog heel makkelijk iets weggegooid in struiken en bosschages. Dat vind ik wel zorgelijk.”

Deze schoonmaakactie vindt twee keer in het jaar plaats: in het voorjaar en in de herfst. Tref je nu meer afval aan dan in bijvoorbeeld het voorjaar?
“Absoluut. Tijdens de herfst en de winter wordt er op een hele andere manier gebruik gemaakt van het Noorderplantsoen. In de zomer is het veel intensiever. En ja, het is jammer dat mensen niet even de moeite nemen om het afval in een bak te gooien of om het mee te nemen naar huis. Men kiest voor de makkelijke weg. Ik vind dat jammer. Dan denk ik, waarom toch dat balorige gedrag.”

Zijn jullie naast de helmen nog andere opmerkelijke zaken tegengekomen?
“We hebben best wel wat plekken gevonden waar zwervers bivakkeren. De spullen die we op deze locaties aantroffen, zoals een tandenborstel, zeep en matrassen, die hebben we laten liggen. Op één van de plekken kwamen we ook een zwerver tegen met wie het niet goed leek te gaan. Voor deze persoon hebben we de hulpdiensten gebeld. Zij zijn ter plaatse gekomen en al snel bleek dat het gelukkig allemaal wat meeviel.”

Nu maken jullie al veertien jaar het Noorderplantsoen schoon. Is er een toename te zien in het aantal mensen dat in het plantsoen overnacht?
“Dat idee hebben wij wel ja. De handhavers lieten aan ons weten dat het niet zo is, maar de verhalen die wij horen is dat het wel vaker wordt geconstateerd. En het is super zorgelijk dat mensen op deze manier moeten leven. De koude winter staat voor de deur. Je hoopt dat alles maar goed komt.”

De deelnemers die jullie vandaag geholpen hebben. Zijn dat mensen uit alle leeftijdscategorieën?
“Ja. Ouders en kinderen bijvoorbeeld. Tieners niet, maar twintigers, zoals studenten wel. En ook ouder. We hebben verschillende mensen gezien die ons al eerder hebben geholpen, maar ook nieuwe gezichten. Met alle hulp zijn we ontzettend blij. Komend voorjaar vindt er een volgende editie plaats. De precieze datum is nog onbekend, maar waarschijnlijk zal het de tweede zaterdag in april worden.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Geen winnaar bij allereerste derby Oranje Nassau – Be Quick

De stadsderby tussen Oranje Nassau en Be Quick 1887 werd zaterdag niet bepaald een spektakelstuk.…

54 minuten geleden

PKC’83 koploper in 1H na zege, opnieuw nederlaag Velocitas

PKC'83 heeft zaterdagmiddag in en tegen Winsum de koppositie gepakt in de eerste klasse H.…

1 uur geleden

“Heel fijn dat er zoveel over het vergroenen van gaswinningslocaties wordt gesproken”

Waar het vorige week zaterdag nog een drukte van belang was bij de tijdelijke winningslocatie…

1 uur geleden

Recordaantal starters bij 4 Mijl: “deelnemen aan evenementen wordt steeds belangrijker”

Het is het tweede weekend van oktober, dat betekent dat het tijd is voor de…

3 uur geleden

Kinderziektes in matrixborden maken werkzaamheden A7 onmogelijk: “Zestig man stond klaar”

De werkzaamheden op de A7 tussen de stad en Hoogkerk kunnen dit weekend niet doorgaan…

5 uur geleden

Fatbike-bestuurder na achtervolging aangehouden, politie treft drugs en grote som geld aan

Politieagenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige fatbike-bestuurder aangehouden na een…

6 uur geleden